PODELI

Devetnaesto izdanje Festivala autorskog filma održaće se od 27. novembra do 3. decembra u Domu omladine Beograda, dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke i bioskopu „Fontana“.

Program festivala, koji tradicionalno prikazuje najbolja ostvarenja umetničkog filma iz celog sveta i favorite prestižnih svetskih filmskih festivala, ove godine predvode filmovi koji su osvojili nagrade za najbolja ostvarenja na filmskim festivalima u Berlinu i Veneciji.

Rumunski film „Uloga deteta“ reditelja Kalina Petera Necera, priča o majci koja podmićivanjem i povlačenjem veza pokušava da spasi svog letargičnog sina od zatvorske kazne, nakon što je, u saobraćajnoj nesreći, automobilom usmrtio dete, nagrađen je „Zlatnim medvedom“ na filmskom festivalu u Berlinu. „Uloga deteta“ je treći Necerov film, čije je prvo ostvarenje, „Marija“, nagrađeno Specijalnom nagradom žirija na festivalu u Lokarnu. U ovom filmu, kao i u prethodnim, reditelj majstorski, baveći se detaljima svakodnevnog života, ispituje teme otuđenja i pomirenja u porodici. Svakonevica je tragikomična, kao i junaci koji je žive, a „Uloga deteta“ je ozbiljna kritika savremenog, postkomunističkog rumunskog društva. Ovaj film je i ovogodišnji rumunski kandidat za Oskara.

„Zlatnog lava“ u Veneciji osvojio je italijanski film „Sveti GRA“, dokumentarac koji pripoveda o modernom Rimu i njegovim stanovnicima kroz priču o autoputu GRA (Grande Raccordo Annulare), koji okružuje grad. Ovo je prvi dokumentarni film koji je osvojio glavnu nagradu Venecijanskog festivala u istoriji, i prvi italijanski film pobednik festivala nakon 15 godina. Reditelj filma je Đanfranko Rozi, autor poznat i kao producent, direktor fotografije i scenarista. Njegov treći dokumentarac, „Ispod nivoa mora“, prikazan je 2008. u Veneciji gde je i nagrađen priznanjem „Horizonti Doc“. Rozi je proveo dve godine kružeći u kombiju oko autoputa i snimajući „Sveti GRA“, dok je montaža zahtevala osam meseci. Film je, prema rečima reditelja, inspirisan novelom „Nevidljivi gradovi“ Itala Kalvina, u kojoj se pripoveda o putovanju Marka Pola u posetu Kini i Kublaju Kanu. „Sveti GRA“ je impresionistički mozaik života ljudi koji žive i rade na marginama velikog grada – od bolničara do botaničara koji se brine o palmama koje rastu oko puta – u kome se njihove priče smenjuju sa scenama saobraćaja na autoputu.

Detaljnije informacije o prorgamu i rasporedu projekcija možete pročitati na sajtu http://www.faf.rs/.