U Bačkoj Palanci će od 23. do 26. avgusta biti održan 24. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade.

Pod sloganom „Maštu na vlast“, ovogodišnje izdanje FEP-a donosi bačkopalanačkoj publici predstave iz Srbije, Hrvatske, Turske i Rusije. Tokom četiri dana Festivala, u sali Gradskog bioskopa, nastupiće šest profesionalnih pozorišnih trupa u takmičarskom programu: „SEME CRVENE ŠLjIVE” pozorišta Tarla Faresi iz Izmira (Turska), „TONKA BONTONKA”, gradskog kazališta – Scena Gorica iz Velike Gorice (Hrvatska), „PRVA PRIČA”, pozorišta „Točka na I“ iz Zagreba (Hrvatska), „ZOOTEKA”pozorišta Pinokio iz Beograda (Srbija), „PAPIRNI” Kulturnog centra Smederevska Palanka i gradskog pozorišta Scena Lutka, Smederevska Palanka, (Srbija) i „MAČKA, DROZD I PETAO” Centra za savremenu dramaturgiju iz Ekaterinburga (Rusija), po izboru selektorke Tijane Grumić.

Nagrada DOBRO DRVO, za predstave iz takmičarske selekcije dodelju je se u tri kategorije – Nagrada dečijeg žirija, Nagrada stručnog žirija i Nagrada publike. I ove godine dečiji žiri činiće mališani iz Različka, dok je stručni žiri u sastavu – Dragana Bosnić, glumica, Irina Somborac, lutkarka, kostimografkinja, scenografkinja i Ivan Marković, glumac.

U revijalnom delu programa “Mladi sa maštom”, namenjenom starijim posetiocima Festivala, biće odigrane predstave „ŠINE“ Dramskog studija „Ćoše“ iz Obrenovca i „KRALj IBI” Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej.

Kao i svake godine, deca i mladi imaće priliku da učestvuju u celodnevnim kreativnim radionicama na temu ekologije, pozorišta, novinarstva, mentalne aritmetike i mnogih drugih umetničkih i prktičnih veština. U radionačarskom stvaralaštvu mogu da učestvuju i najmlađi i najstariji posetioci Festivala. Radionice se održavaju tokom dana, pod vedrim nebom, u dvorištu Auto-moto kluba “Bačka”. Prijave za učešće u radionicama su otvorene, a više informacija o njima možete pronaći na sajtu FEP-a.

A pod zvezdanim nebom i ove godine biće održan muzički program.

Na FEP-u će nastupati bendovi: MINILINIJA, UV, MULTIETNIČKA ATRAKCIJA i STEREO BANANA, kao i DJ-evi  VLADIMIR AĆIĆ, KLAUS, LATE NIGHT CONSUMPTION i UROŠ DEAK.

U gradu bez pozorišta, FEP je jedina organizacija koja već 24 godine približava pozorište i kulturu  mladim Bačkopalančanima, podstiče kreativnost, ljubav prema umetnosti i stvaralaštvu. U svoj rad uključuje veliki broj mladih i dece iz Bačke Palanke, okolnih mesta, ali i regiona. Festival je dobitnik mnogih prestižnih nagrada za svoje stvaralaštvo u oblasti kulture i ekologije.