PODELI

U Zaječaru je završena 46. Gitarijada u sklopu koje je održan i 16. Moto susret. Rock akademija, tri bine, kamp i bogat prateći program obeležili su ovogodišnju najstariju manifestaciju ovog tipa na našim prostorima.

Pobednik 46. Gitarijade po mišljenju publike je lokalni bend VIS Novi dan,a po odluci žirija, u kojem su bili: Dragiša Radulović (TimeMachineMusic), Peđa Novković (Gruvanje)i Branimir Lokner (TimeMachineMusic) kao predsednik žirija, pobednik je bend Bas i stega iz Beograda. Drugoplasirani je bend Black Joker,a 3. mesto zauzeo je bend Rdja.

 

U vrlo prijatnom ambijentu Irish pub-a održane su promocije novih albuma bendova Deliverence Inc. i Bajage i Instruktora. Bajaga je ovom prilikom imao promociju i zbirke pesama „Vodič kroz snove“ koju je objavio kada i novi album. Na istom mestu predstavljena je i knjiga Aleksandra Rakovića „Rock ‘N’ Roll u YU 1956-1968“ i ovom prilikom autor je najavio da nastavlja sa radom na ovu temu.

Arheološko nalazište Romuliana u četvrtak veče bilo je mesto gde je premijerno prikazan film Marka Grujića „Tačno u centar“. Ovaj dokumentarni film Marko je napravio o bendu Zlatni prsti čiji su članovi glavni „krivci“ za osnivanje Gitarijade u Zaječaru. Nakon projekcije filma, publika je imala priliku da čuje i bend o kojem je film snimljen. Na istom mestu publika, koja se okupila u zaista velikom broju s obzirom na udaljenost Romuliane od grada, mogla je da čuje Leb i sol Simphony.

U centru grada bila je postavljena bina World music na kojoj je u petak svirao neverovatno dobar bend Blues Company iz Nemačke. U subotu na istom mestu od 19h nastupala je grupa Ortodox celts. Zbog više sile i kvara kombija, nastup benda Baobab izmešten je sa World Music bine u Rock kamp. Bilo je ovo neponovljivo iskustvo i ostaće nam svima u sećanju. Vredelo je prisustvovati i propustiti deo Bajaginom nastupa na glavnoj bini.

U revijalnom delu programa na Rock bini prvog dana nastupali su Cotton Pickers, prošlogodišnji pobednici, Dubioza kolektiv, Let 3 i Eyesburn. Naravno i šest bendova koji su prošli u polufinale: My last suicide, Case remnant, Super confusion, Black Joker, NL8, Bas i stega. Kao finaliste žiri je odabrao bendove: Super confusion, Black Joker i Bas i stega.

Dubioza kolektiv još jednom je dokazala da njihov nastup na nekom ovakvom događaju ne može da bude greška i loš izbor organizatora. Članovi grupe Let 3 svojim smelim odevnim kombinacijama pružili su publici autentičan nastup kakav Zaječar verovatno retko viđa. Još jedan pun pogodak organizatora. Iako je nastup Eyesburn-a počeo prilično kasno, da ne kažem rano, publika je imala snage da isprati energiju koja je dolazila sa bine.

Drugog dana nastupao je Dok 7 iz Niša, prošlogodišnji pobednik po mišljenju publike. Nakon njih nastupao je Bajaga. Osim pesama koje su publici veoma dobro poznate, predstavljenje su i pesme sa novog albuma „Daljina,dim i prašina“. Nakon Bajage i Instruktora nastupalo je ostalih šest polufinalista u okviru takmičarskog dela Gitarijade: VIS Novi dan, Black Division, Charna, Rđa, Void Inn, Ego.

Usledio je nastup zagrebačke grupe Hladno pivo koji su uspeli da nas malo ugreju jer je temperatura u odnosu na prethodni dan bila jedno pet stepeni niža. Marko Stolica najavio ih je rečenicom: „Hladno pivo za sve prisutne“. 🙂 Ma koliko hladno ili vruće bilo, Hladno pivo uvek prija. Dokazano na mnogim njihovim koncertima na kojima sam bila. Nastup novosadskog benda Obojeni program usledio je nakon proglašenja pobednika ovogodišnje Gitarijade, a kao poslednji te večeri svirao je travnički bend KillingJazzHardCoreBaby.

Na bini koja je bila postavljena u kampu nastupali su lokalni bendovi. U okviru Moto susreta priređen je i defile u centru grada, a održana je i moto trka na Vašarištu.

Sudeći po posećenosti Kraljevice verujem da se ovakvim izborom bendova udovoljilo različitim ukusima i Zaječaraca i gostiju iz drugih gradova i država.

Slike možete pogledati na facebook stranici Remix Press-a.

Autor: Ivana Jovanović

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.