Na festivalu „Omladina“ su svoje prve muzičke korake napravili mnogi autori i izvođači koji su kasnije činili okosnicu jugoslovenske pop i rok scene.

Ovaj čuveni jugoslovenski festival ugostio je mnoga značajna imena „od Alpa do Vardara“. Iz Subotice su na svoj zvezdani muzički put krenuli Zdenko Runjić, Kemal Monteno, Jadranka Stojaković, Kornelije Kovač, Đorđe Novković, Ivica Percl, Dalibor Brun, Josipa Lisac, Bora Đorđević ali i mnoge rok grupe:  Indexi, Lutajuća srca, Pekinška patka, Film, Piloti, Lačni Franz, KUD Idijoti, Majke, Laufer, Galija…

„Festival “Omladina” u Subotici odigrao je značajnu ulogu u razvoju pop i rok muzike na prostorima bivše Jugoslavije. Od trenutka kada sam se zainteresovao za ovaj festival, istražujući i razgovarajući sa organizatorima i učesnicima, bio sam faciniran time koliko značajnih bendova sa ovih prostora naglašava da je ovaj festival imao presudnu ulogu u razvoju i daljem toku njihovih karijera“ objašnjava urednik ovog izdanja Nenad Bošković razloge da se ovakav projekat realizuje: „Cilj mi je bio da se obeleži 6 decenija festivala i podseti na učesnike, značajna imena sa festivala i muzičara sa prostora bivše Jugoslavije koji su i sami željno iščekivali da ovo izdanje ugleda svetlost dana.“

Izdanje “60 godina festivala Omladina Subotica“ je objavljeno kao boks set, unutar koga su na 7 diskova ovekovečene 142 numere ukupno 137 izvođača, hronološkim redosledom.

Urednik izdanja je Nenad Bošković, a autorski tekst za buklet antologijskog boks-seta potpisuje rok kritičar i novinar Branimir Bane Lokner.

PROMOCIJA IZDANJA „60 GODINA FESTIVALA MLADINA SUBOTICA“ biće održana u četvrtak, 9. marta u 17h u PGP prodavnici RTS kluba.

Pored gostiju iz Zagreba i Ljubljane, Mojce Menart, Vanje Vardjana i direktora Jugoton Croatia Records Želimira Babogredca, na promociji izdanja će govoriti  Nenad Bošković, Bane Lokner, Vladimir Graić (PGP RTS) i Rodoljub Stojanović (Multimedia Music).