U Omladinskom centru CK13 u Novom Sadu večeras od 20h možete pogledati dokumentarni film o globalnoj ekonomiji u ciklusu filmova Aktivističkog bioskopa.

Ulaz je slobodan.

Prirodni resursi se iscrpljuju velikom brzinom, dok su proizvodnja i potrošnja sve veće u zemljama sa rastućim brojem stanovnika, kao što su Kina i Indija. Proizvodnja otpada u ogromnim količinama svuda u svetu raste i ukoliko se ne radi na rešavanju ovog problema u skorijoj budućnosti, prirodni izvori energije će biti istrošeni, što može dovesti do razarajućih posledica. Klimatski balans je već narušen, kišne šume polako nestaju, dok okeani i pored velikih naftnih mrlja pokazuju svoju smrtonosnu snagu.

Otpad bi mogao da postane deo rešenja, hrana za živi svet, ili tehnosferu (tehnološki proizvodi oko nas), proizvodnja i potrošnja mogu postati “blagotvorne za planetu”. Iako film prikazuje rešenja velikih kompanija, ne daje odgovor na neka pitanja poput globalizacije, promena ekonomije zemalja i sl. Svakako, film otvora jedno poglavlje u raspravi o promeni našeg načina razmišljanja o proizvodnji i konzumerizmu.

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.