U petak 19. aprila sa početkom u 18,30 časova u Američkom Kutku Novi Sad održaće se panel diskusija povodom obeležavanja Svetskog dana prodavnica ploča, kao svojevrsni omaž njegovom visočanstvu – ploči! U diskusiji će učestvovati, pre svega izvrsni poznavaoci i zanimljivi sagovornici Slobodan Tišma, Zoran Paunović i Vitomir Simurdić.

Otkud svetski Dan prodavnica ploča?

Kako bi se napravio otpor sve popularnijem živom prenošenju zvuka (strimingu), aprila 2008. godine u SAD-u organizovan je prvi svetski Dan prodavnica ploča (Record Store Day). Niko nije ni mogao pretpostaviti da će ovaj događaj neočekivanom brzinom prerasti u globalnu pohvalu nosačima zvuka, pre svega klasičnoj long-plej ploči. O neobičnom fenomenu ploče govori i podatak da je u 2023. godini prvi put prodaja vinil albuma nadmašila prodaju CD nosača, što se nije desilo od 1991.godine.

Učesnik diskusije, profesor i prevodilac Zoran Paunović govoriće o tzv. album notes za koji se od 1964. dodeljuje prestižna Grammy nagrada, dok će naš nagarađivani književnik Slobodan Tišma govoriti o razlozima zbog kojih su, u vreme apsolutne dominacije kompakt diska, albumi Lune i La strade objavljeni na vinilu.

Moderator panela biće novinar i radijski urednik Vitomir Simurdić koji će govoriti o desetak kapitalnih džez i rok vinil izdanja koje su diskografske kuće spremile za ovogodišnji Record Store Day (R. Stones, David Bowie, Bill Evans, Beatles, Cannonball Adderley, The Doors, Television, OMD, Linda Ronstadt…).

Kako se vinil album, poput mitskog Feniksa, vratio na diskografsko tržište? Ko kupuje nosač zvuka koji se, po pravilu, sluša samo u domovima i koji zahteva sofisticiranu tehničku podršku i konstantnu negu? Koji su razlozi za kupovinu albuma: superioran kvalitet zvuka, atraktivna likovna rešenja pakovanja, inspirativni, često vrhunski, tekstovi na omotu ili jednostavno želja za posedovanjem?

Pozivamo sve ljubitelje ploča da nam se pridruže i pokušaju da zajedno sa nama odgovore na ova kao i druga zanimljiva pitanja.