PODELI

Za Bassekoua kažu da je ˝živi dokaz da bluz stiže iz okoline Segua˝, a britanski Guardian ga je nazvao “afričkom verzijom Džimija Hendriksa”.

BBC tvrdi da njegova muzika spada u najvrednije primerke savremene afričke muzike, a u njegove poznate obožavatelje ubrajaju se Damon Albarn i Fatboy Slim. Bassekou Kouyate je premijerno nastupio u Zagrebu 2008. godine, a ove godine će zasvirati na OTP World Stage-u u sklopu programa “Multikulturalizam u glazbi”.

Bassekou Kouyate svetu otkriva još jednu dimenziju nepreglednog bogatstva afričke muzičke scene. Na ngoniju izvodi hipnotičnu muziku zvanu bambara koja dolazi iz regije oko Segua i po opisu je najbliža bluzu. Kažu da je ngoni je još uvek nedovoljno otkrivena afrička tajna. To je stari tradicionalni instrument iz trinaestog veka koji je imao ključnu ulogu u pratnji griota, pesnika-pevača čija tradicija i danas živi u mnogim delovima Zapadne Afrike. Bassekou Koyate, poreklom iz Malija, taj je instrument Evropi predstavio na svom senzacionalnom albumu “Segu Blue” iz 2007. godine. Osim tog albuma, izdao je još i albume “I Speak Fula” (2009) i “Jama Ko” (2013).

Bassekou je odrastao u selu Garana, nedaleko Segua, okružen tradicionalnom muzikom koju su stvarali njegova majka, cenjena pevačica, otac i braća, svi vešti svirači ngonija. Oženio se pevačicom Amy Sacko od milja zvanom „Tina Turner s Malija“ i osnovao prvi ngoni kvartet u Maliju, nazvan Ngoni ba (˝veliki ngoni˝).

Tokom karijere Bassekou je sarađivao s mnogim vrhunskim muzičarima, a najbitnije saradnje sigurno su one s Dee Dee Bridgwater, Alijem Farkom Toureom, Taj Mahalom i Youssouom N’Dourom, na čijem je albumu ˝Rokku mi Rokka˝ odsvirao upečatljive deonice na svom instrumentu. Bitno za mnoge ljubitelje World Musica, Basseoku je osim kao instrumentalista na turnejama, važnu ulogu odigrao i na posthumno objavljenom albumu ˝Savana˝ Alija Farke Tourea.

Bassekou Kouyate je dobitnik dve nagrade Radija BBC3, kao najbolji afrički izvođač i nagrade za najbolji album 2008. godine. Nastupiće u sklopu programa “Multikulturalizam u glazbi”, koji je do sada ugostio mnoga zanimljiva i cenjena imena World Musica, kao što je na primer koncert Tamikresta koji je održan 27.2.2014. u Zagrebu, zatim koncert Bombina i Bombe Esetereo koji će se održati na ovogodišnjem INmusicu. Projekat “Multikulturalizam u glazbi” nastoji ukazati na važnost kulturnih raznolikosti i njihovu nezamenjivu ulogu u formiranju savremenog društva i kulture.

Ulaznice za INmusic festival mogu se kupiti u Tisak Media centrima širom Hrvatske i u Dirty Old Shopu u Zagrebu, putem Tisak Media Webshopa i sastava Entrio po ceni od 299 kuna.

Foto: Jens Schwarz