Foto: promo

Busole bez je autorski sastav iz Rume. Trojica od četvorice duboko su ukorenjena u muzičko nasleđe Ekatarine velike – radili su ili još rade unutar jednog od najpostojanijih referentnih posvetnih bendova IQV – a, jedan iz kvarteta godinama je interpretirao standarde ovdašnje, prekogranične i internacionalne muzike.

Otuda se njihov zajednički pristup autorskom iskustvu ne temelji samo na naučenom i usvojenom, nego i na onome od čega su se svesno i savesno odučili, na modelima koje su s namerom odbacili kako bi dobili autentičniji stvaralački ishod, jer izvorima se najbolje odužuje onda kada se na izvore ne liči.

Nagoveštaj ovog ishoda jeste singl “Idemo u krug”, koji kao pesma-izvidnica u žestoko leto 2021. godine dolazi među svet, najavljujući ceo album uživo snimljenih kompozicija. U duhu imena benda i neočekivane inverzije u rečima, Busole bez ne vole žanrovski da se određuju, ali i te kako žanrove poznaju.

Njihov muzički i poetski kompas radi na svoj način i vodi ih tamo gde ranije nisu bivali – u punoću jednog novog, nadasve vrednog autorskog života koji je s razlogom zasnovan na pravovernoj četvorokanalnoj rokenrol strukturi: bubanj, bas, gitara i – glas.

Bend je nastao 2015. god. Svoj prvi album su objavili 2019. godine i čine ga pet pesama, a objavljen je na patformi BANDCAMP. Drugi album je najavljen za  sledeću godinu, a deo pesama sa tog albuma publici su predstavili kroz šest video spotova koje su uživo snimili i sukcesivno ih objavljivali proteklih nedelja na svom YouTube kanalu.

Busole bez su:

Aleksandar Klevernić, glas

Nenad Vukelić, bas

Dragan Jovanović, bubanj

Aleksandar Lazarević, gitara