PODELI

Sinoć je u Bačkoj Palanci održan Palanački Dunav Fest, ovaj put kao Demo fest. Kako su organizatori izjavili, odziv na konkurs je bio veliki a kvalitet bendova je na njihovo veliko zadovoljstvo bio izuzetno visok pa su umesto prvobitno planirana tri, svoju sreću na takmičenju okušala četiri benda. Bristol, Deformitet, Rulja Inc. i Sprž publici u Slovačkom domu, gde je festival održan, pružili su odlične svirke i pokazali da srpska alternativna scena ima na koga da se osloni.

Kako smo saznali od organizatora, žiri i publika imali su težak zadatak, a razlika između bendova koja je bila po jedan bod, dovoljno govori o kvalitetu bendova kao i “problemu” kome dati svoj glas. Pobednici Demo PDF-a je bend Deformitet iz Selenče, koji su ovom pobedom obezbedili nastup na PDF Festivalu 2024. godine.

Takmičenje je otvorio bend Bristol iz Zemuna, koji je u svojih 30 minuta na samom startu pokazao žiriju da ih očekuje težak posao. Bristol je bend koji je sačinjen od izuzetno kvalitetnih i iskusnih muzičara pa njihov odličan zvuk i nije veliko iznenađenje. Njihovo iskustvo, vrlo prepoznatljiv i upečatljiv vokal Marka Mićanovića, u svakoj pesmi dolaze do izražaja i ukazuju na to da je ovo jedan od onih bendova koji imaju sve predispozicije da naprave veliki uspeh.

Drugi koji se predstavio publici i žiriju bio je bend koji je na kraju i odneo pobedu, Deformitet iz Selenče. Ovaj mladi bend privukao je pažnju na sebe nastupom na Bunt rok festivalu, a da vredno rade na sebi videlo se i ove večeri kada su sa bine pružili sjajnu i energičnu svirku. Deformitet je paket koji je potpuno spreman da svoje kvalitete predstavi širim narodnim masama i laganim ali sigurnim koracima preuzme nastupe na velikim festivalskim i koncertnim binama. Naravno, ima tu još sitnica koje bi trebalo da se izbruse, ali sa ovakvim potencijalom, sigurna sam da problema tu neće biti.

Treći koji je nastupio bio je bend Rulja Inc. iz Lazarevca. Od sva četiri benda koja su nam se predstavila ove večeri, o ovom bendu sam imala najmanje informacija, pa samim tim nisam znala ni šta da očekujem od nastupa uživo. Možda upravo zbog toga, moje prijatno iznenađenje bilo je samim tim i jače. Kada bih trebala da prokomentarišem Rulju u samo jednoj rečenici, ona bi glasila: “Kvalitet vredan pažnje”. Ova četvorka čuje se da ima iza sebe već dosta nastupa, iako postoje samo pet godina. Njihova muzika je prilično hipnotišuća na najpozitivniji mogući način, snažna i energična, baš kao i vokal Ivana Simića. Rulja je jedna skupina sjajnih individualaca kako na bini tako i van nje i jedva čekam da ih ponovo čujem uživo.

Za kraj imali smo priliku da čujemo šabački bend Sprž. Ova trojka je tako dobro usvirana da je u nekim momentima zvučalo kao da je pušten playback. U publici se mogao čuti komentar “Ovo su mali Goblini”, što bi donekle moglo biti tačno, ako uzmemo u obzir grad iz kog dolaze, kao i iskrenost u emocijama koje šalju sa bine. Muzički, to zavisi samo od njih i od toga koliko su spremni vredno raditi i ulagati u sebe. Takođe su učesnici Bunt rok festivala i to dva puta, od toga drugi put izabrani su u 10 najboljih mladih bendova Srbije. Kako je od toga prošlo čak sedam godina, nakon sinoćnje svirke uživo, potpuno je jasno da je Sprž apsolutno spreman za prelazak na jedan viši nivo kada je u pitanju njihov rad, ali i pristup medija prema njima. Uskoro bi trebalo da objave i album, na kom će se sigurna sam naći makar jedan hit.

Ovo sjajno veče zatvorio je nastup lokalnog benda Dr. Ton koji je sve prisutne zabavio svojim pesmama ali i velikim svetskim r’n’r hitovima. Grupu je davne 1979. godine formirao Slobodan Boban Ubović koji je bio vođa, gitarista, pevač i autor većine pesama koje je grupa snimila na albumu “Bez posla i bez love”. Kroz grupu je, tokom tridesetak godina rada, prošla nekolicina bačkopalanačkih muzičara. Godine 2010. grupa prestaje sa radom, nakon smrti vođe benda… Ne želeći da prepuste zaboravu pesme koje su autorski rad grupe Dr.Ton, bivši članovi grupe udahnuli su novi život bendu 2020. godine i nastavili misiju započetu pre 44 godine.

Moram priznati da su organizatori napravili sjajan odabir i da je ovogodišnji Demo PDF bio sve samo ne demo jer su sva četiri benda muzički, tehnički pa čak i karakterno spremni za velike karijere. Biću potpuno iskrena i reći da svaki od ovih bendova uživo mnogo bolje zvuči od nekih, mnogo popularnijih i izvikanijih bendova. Neki novi klinci muzici vrlo ozbiljno pristupaju, nude nam veliki broj kvalitetnih pesama, na bini deluju kao “zveri gladni muzike”, dok su van nje, ekipa koja se jako lepo druži, podržava i planira zajedničke svirke i projekte. Malo sam ih špijunirala i sve ono što sam sinoć videla na bini i van bine, ulilo mi je poverenje i dalo nadu da nas sa njima čekaju lepa vremena. I zato, apel svim organizatorima svirki i festivala da im pruže šansu, a medijima da malo više obrate pažnju na njih i daju im prostora.

Ovogodišnje izdanje PDF-a bilo mi je možda i najdraže od svih do sada jer sam pred sobom imala nešto novo i kvalitetno što me “radi” i čini da sa smeškom zaspim. Bravo za sve bendove, bravo za PDF! Vidimo se i sledeće godine.

Andrea Magazin