U petak 25. i subotu 26. marta u 20h na repertoaru teatra Le Studio je koncertna predstava “Tom Vejtsov Vojcek” nastala u saradnji sa bendom Rain Dogs, poznatim beogradskim tribute bendom. Intrigantna priča o ljubavi, prevari, ubistvu i gubitku razuma, upotpunjena je, već dobro poznatom, mračnom muzikom Toma Vejtsa. Bihner je, ovom dramom, dao vrlo precizan prikaz duboko uzdrmanog sveta. Vojcek će nas zapitati da li je to dijagnoza i trenutka u kome živimo?

Teatar Le Studio, “skriveni teatar Beograda”, više podseća na dnevnu sobu ili vaš omiljeni bar, nego na pozorišta na koja ste navikli. Ulaz označava samo fenjer. Popećete se na prvi sprat jedne dvorišne kuće u Venizelosovoj 42, dočekaće vas prijatna domaća atmosfera začinjena finom muzikom, smestićete se u udobne kauče i uživati u direktnom, iskrenom i emotivom pozorišnom činu koji se nakon izvođenja nastavlja u opuštenom razgovoru sa članovima umetničkog tima.

Tekst: GEORG BIHNER

Muzika i songovi: TOM VEJTS & KETLIN BRENAN

Režija i dizajn svetla: ŽAN-BATIST DEMARINJI

Scenografija i video dizajn: SANJA MALJKOVIĆ

Muzička režija: NIKOLA KRSTIĆ / RAIN DOGS

Kostim: Marija Tavčar

Asistent scenografa: Ivan Tibu

Vizuelni identitet: Sanja Karić

Glumci i muzičari: Jovana Kala Božić, Nebojša Čavić, Nikola Krstić, Aleksandar Miša Mraović, Nina Mrđa, Маrko Radosavljević, Stevan Stančević, Aleksandar Stanković, Branko Stanišić, Nenad Vasić, Aleksandar Vujošević.

Detaljnije o predstavi:

“Vojcek” je ekspresivni komad koji se bavi ludilom, opsesijom i ubistvom, u kom je Bihner progovorio i precizno opisao sliku jednog duboko uzdrmanog sveta u kome je suprotstavio privatnu, pojedinačnu ljudsku patnju i cinični ravnodušni haos nasuprot njoj. Simptomi takve dijagnoze društva manifestuju se, ili kroz agresivno ispoljavanje moći, ili kroz suštinsku nemoć pojedinca. Zadatak umetnosti je da o tome priča, jer umetnost to i “oseća”. Zato su se oko Vojceka okupili muzičari koji šire glas, harizmu i poruku legendarnog Toma Vejtsa, sastav Rain Dogs i ekipa teatra Le Studio, čiji je glavni moto “pozorište živi” – kako bi progovorili o svemu onome što je mučilo Bihnera, a što je ujedno i dijagnoza trenutka u kom živimo. Takva, granična stanja društvene psihologije i individualnog ponašanja o kojima govori Vojcek, pratiće i izvedbenu formu, pa će se ona kretati trasom između koncerta i pozorišne predstave, ali i interakcijom između ovih i svih ostalih elemenata u predstavi.

Muzički, ali i glumački doprinos predstavi daće poznati sastav Rain Dogs, verni sledbenici jedinstvene harizme i neverovatnog autorskog opusa legendarnog Toma Vejtsa, kralja zadimljenih pabova i intelektualne kabaretske atmosfere. Nazvani po jednom od najpoznatijih Vejtsovih albuma, kojim je definitivno zacementirao status žive legende, Rain Dogs vešto prizivaju duhove kalifornijske noći i protuva koje tumaraju naokolo sledeći izmaštani ili doživljeni scenario ovog velikog pesnika. Egzotična kabaretska putovanja u nepoznato redovno očekuju posetioce njihovih koncerata, u čemu prednjače glas i pojava Nenada Vasića – verne kopije i potpunog originala u odnosu na slavni uzor. Neodoljivosti opšteg utiska u svakom pogledu doprinosi i šarenolika prateća postava, sa nezaobilaznom romantičnom harmonikom u pratnji suptilnih duvača. Sve što je bilo koji obožavalac Toma Vejtsa ikada želeo da čuje uživo, dobiće na poklon od grupe Rain Dogs, a ni bilo ko drugi ko ih čuje – neće moći da im odoli.