Treću godinu za redom, organizatori regionalne književne konferencije „Book Talk 2017“, obradovali su Novosađane u javnom prevozu knjigom. Color Media Communications i JGSP, poklonili su knjige onima koje zateknu da čitaju u javnom prevozu ili na stajalištu, a knjige su donirale izdavačke kuće „Laguna“, „Clio“ i „Vulkan“.  Novosađani su i ove godine bili oduševljeni akcijom, a naši volonteri su primetili da se ove godine više čita nego lane. Akcija se nastavlja i danas, dan uoči najveće regionalne književne konferencije.

Ove godine „Book Talk 2017“ održava se u petak, 29. septembra, u dva prostora – Galerija Matice srpske i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog.

Tokom 14 panela, preko 60 pisaca, izdavača, novinara, kritičara i drugih, razgovaraće o problemima izdavaštva danas, Deklaraciji o zajedničkom jeziku, književnoj kritici i novinarstvu u digitalnom dobu, kao i kreativnom pisanju u eri novih medija, pripremama Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, jugoslovenskom književnom nasleđu, putopisnoj, skandinavskoj, erotskoj književnosti, domaćoj fantastici i drugim temama.

Među učesnicima su: Ljiljana Habjanović Đurović, Aleksandar Gatalica, Muharem Bazdulj, Ivan Ivanji, Vladimir Pištalo, Marina Krleža, Ante Tomić, Borka Pavićević, Dževad Karahasan, Tijana Palkovljević, Radovan Jokić, Zvonko Maković, Svetlana Slapšak, Manjo Vukotić, Dejan Papić i mnogi drugi.

Walk&Talk: Razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom održaće se takođe i ove godine. Učesnici konferencije su prošle godine imali priliku da se druže sa Isidorom Bjelicom, prošetaju gradom i uživaju uz kafu i kolače u gradskoj poslastičarnici.

Ovogodišnjoj konferenciji prethodio je izbor za „Sliku Novog Sada 2017.“. Novosadske javne ličnosti i čitaoci portala nshronika.rs izabrali su sliku Save Šumanovića “Doručak na travi” kao najlepšu za ovu godinu. Ova slika nalazi se u stalnoj postavci Spomen-zbirke Pavla Beljanskog gde će večeras od 20h o njoj govoriti Zvonko Maković, istoričar umetnosti iz Zagreba i Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Sledeće godine “Book Talk” pokrenuće akciju – “Novi Sad čita jednu knjigu”.

Tradicionalno, kotizacije za studente književnosti su besplatne. Prijavu i kopiju važeg indeksa potrebno je poslati na mejl adresu jelena.jahura@color.rs.

Svi zainteresovani mogu da kupe kotizacije putem Gigstix mreže – info na ovom linku ili putem zvaničnog sajta www.color.rs/booktalk2017 .

Konferenciju organizuju Color Media Communications, HBO Color Media Events, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, prijatelj konferencije je Erste banka, a partner Službeni glasnik.