Sarajevski bend Billy Andol juče je, uoči izbora u Bosni i Hercegovini, objavio spot za pesmu „Linije“ sa još uvek aktuelnog istoimenog albuma.

Bend još uvek govori kroz svoj prošlogodišnji album „Linije“, što će reći da ni jedna od pesama nije bila vezana za momenat objavljivanja, i da svežina onoga o čemu pevaju i na koji način, bez problema garantuje svakoj od pesama izvesnu svevremenost. Bar kad su naši prostori u pitanju.

U trenutku kad se završavala predizborna tišina pred današnje lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, aktuelnost naslovne pesme je dostigla tačku ključanja, pa je bilo logično da je ponovo stave u prvi plan spotom koji, iako minimalistički, govori mnogo o stanju svesti savremenog balkanskog naroda.

Pesma „Linije“ je sva sazdana od besa i negodovanja, muzički zatvorena u centrifugirajuću liniju ritma, a uz afektiranje vokalnog soliste, negde između nataložene ljutnje i nemoći, postaje svojevrsni govor koji iz antimotivacijske realnosti do kraja briljira motivacionom poentom. To kako strah ubija budućnost, to kako realnost nestaje pod uticajem nesvesnog i lažnog, sve je to stavljeno na dušu malog čoveka i ponuđen mu je izbor. Priča previše poznata, samo drugačije ispričana/opevana.

U spotu, koji potpisuje član benda Haris Saračević, u igri su detalji koji oslikavaju automatizovani, neosoben svet: bezlične lutke kojima drugi upravljaju, sprave, roboti, te dva lika u pokretu, jedan potpuno obezličen, drugi preekspresivan koji će do kraja ovog mini filma poprimiti anonimnost drugog, jer je takav uticaj većine. Vedad Trbonja, frontmen benda, kaže da tim performansom oslikavaju suštinu aktuelnih izbora: pojedinac postaje potpuno nebitan na kraju, pretvara se množinu koja se ne pita ništa sa sopstvenim životom, ostaje zatvorena u sistemu i prilagođava mu se.

„Izbori treba da budu stvar pojedinca, a ne partije, kako je to u BiH sada. Konstantno pokušavamo da ljudima kažemo kako ti torovi nisu pametni, i da je ljepše biti slobodan, nesiguran pojedinac, nego siguran u zatvoru“.

Aktivizam članova benda je uvek bio izražen, kako u muzici, tako i u nemuzičkim aktivnostima, a u poslednje vreme se posebno zalažu za rodnu ravnopravnost. „Neravnopravnost rodova je prokletstvo čitavog Balkana. Više volim reći ‘vjenčao se’ nego ‘oženio se’ jer je ‘oženjen’ toliko primitivno da to priliči pećinskom čovjeku. Ujedno ja u radu na rodnoj ravnopravnosti vidim priliku da riješimo sve probleme Balkana. Od ekonomske krize do pada nataliteta, sve možemo riješiti kroz rad na tom pitanju. Nema potrebe, niti vremena da se objasni kako. Samo počni raditi na tome i sve će ti veoma brzo biti jasno“, kaže Vedad Trbonja u kratkom razgovoru koji smo vodili povodom novog spota.

Da sve nije skroz crno i da nada u čoveka uvek postoji, osim podstrekačkim stihovima na kraju pesme, i u spotu je oličavaju kroz snimke oblaka koji jure, u isto vreme simbolišući otvoren prostor i protok vremena i prolaznost. Dok se čeka spot za „Indiju“, koji se zagonetno najavljuje već neko vreme, ovo je bilo pravo osveženje, uz, naravno, dobru pozadinsku priču.

Izvor: stereoart.me