PODELI

U organizaciji Matice srpske, Centra za srpsku književnost (cesk.rs) i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, u novosadskim srednjim školama uskoro će, treću godinu zaredom, biti organizovan kurs kreativnog pisanja blogova pod nazivom „Blogerama“.

Ova besplatna radionica za cilj ima približavanje culture lepog pisanja i čitanja srednjoškolcima, koji će imati priliku da se na seriji interaktivnih predavanja uče pisanju blogova, video scenarija i kratkih priča. Kao sve raznovrsniji i popularniji oblik modernog stvaralaštva, blogovanje će ovom prilikom pomoći da se među zainteresovanim učenicima četvrtih razreda novosadskih srednjih škola razvije kreativan i kvalitetan odnos prema književnoj umetnosti I kulturi uopšte. „Blogeramu“ vode mladi profesori srpske književnosti angažovani na Kursu kreativnog pisanja proze, koji se na Odesku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održava više od deset godina. Prva predavanja na „Blogerami“ održaće se u drugoj polovini oktobra 2017. godine.

Zainteresovani se mogu prijaviti ili pitanja postaviti preko Fejsbuk grupe „Blogerama“, ili putem mejla na blogerama.ff@gmail.com.

Centar za srpsku književnost je projekat pokrenut od strane mladih književnih naučnika sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Centar predstavlja kulturnu platformu namenjenu afirmaciji inovativnih pristupa srpskoj i književnosti uopšte, istovremeno pružajući priliku profesorima srpske književnosti da svoja znanja prenose i van fakultetskih učionica, promovišući time ideju otvorenog univerziteta.

„Blogerama“ predstavlja najveću i najpoznatiju akciju Centra za srpsku književnost, koji ovu digitalnu radionicu već treću godinu organizuje u saradnji sa Maticom srpskom.