U nedelju 16. juna, u novosadskoj knjižari Zenit, održaće se prvi put u Srbiji interaktivni književni festival Bloomsday.

Bloomsday Serbia 2019 je književni festival koji približava domaće i evropsko savremeno književno stvaralaštvo što široj publici, afirmiše mlade autore i podiže čitalačku svest. Poimajući i usvajajući iskustva sličnih manifestacija u Evropi, odlučili smo da organizujemo prvi Bloomsday u Srbiji, u Novom Sadu, festival sa visokim evropskim rejtingom u oblasti kulture. Idejna premisa Bloomsdaya Serbia 2019 je da kroz ponovno čitanje klasika evropske književne moderne (Uliks) i revitalizaciju značaja srpske avangarde, sagleda današnja književna stremljenja.

Učešće u Bloomsdayu uzimaju književnici, univerzitetski profesori, izdavači, dizajneri, glumci, reditelji, muzičari, kritičari i sama publika. Za realizaciju projekta Bloomsday Serbia 2019, svim svojim znanjem, entuzijazmom i celokupnim kapacitetima zadužen je tim ljudi okupljenih oko novosadske knjižare Zenit.

Bloomsday je dan koji slavi verovatno najznačajniji datum u istoriji književnosti. Celokupna radnja “Uliksa”, Džejmsa Džojsa, jednog od najvećih romana moderne evropske književnosti odvija se u jednom danu – 16. juna 1904. godine. Bloomsday je dobio ime po glavnom junaku, Leopoldu Blumu, koji poput modernog Odiseja (Uliks je latinski naziv za Odiseja) luta Dablinom do krajnjeg odredišta. Prva proslava je održana 1924. godine, još za života slavnog pisca, a od 1954. godine, centralna manifestacija se održava svake godine u Dablinu. Danas se Bloomsday ne održava samo u Irskoj, to je svetski književni festival koji ima svoje “podružnice” na tri kontinenta – Evropi, Americi i Australiji. Famozni 16. jun se samo u SAD-u proslavlja u petnaest gradova, a nama najbliži evropski festivali su u Sombathelju (Mađarska) i Puli (Hrvatska). Vremenom, Bloomsday nije više isključivo vezan za književnost, već je prerastao u višednevni festival koji objedinjuje različite forme umetničkog izražavanja, a u svojim programima uključuje i lokalne običaje i hranu s početka XX veka.

Bloomsday Serbia 2019 je namenjen svima i svi programi su besplatni.

PROGRAM:

15-17 h – Prodajna izložba knjiga pisaca iz prve polovine XX veka (izdavači: LOM, Arete, Kontrast, Orfelin, Akademska knjiga, Plato, Geopoetika, Arhipelag,…)

17 h – Džojs – od Nore do Uliksa. Pozorišni igrokaz.
Reditelj: Boris Liješević.
Igraju: Alisa Lacko (Nora),
Danilo Milovanović (Džejms Džojs).

17.45 h – “Uliks” – najznamenitija (ne)pročitana knjiga.
Gosti: Aleksandar Šurbatović, urednik i književnik;
Vladimir Gvozden, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu;
moderator: Marko Srdanović,

18.30 h – Nastavak pozorišnog igrokaza

19.30 h – Svi “Uliksi” jugoslovenske književnosti.
Gosti: Teofil Pančić, publicista;
Vladislava Gordić-Petković, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu;
moderator: Bojan Krivokapić, književnik

20 h – Maratonsko čitanje “Uliksa”. Gosti: svi prisutni.

21 h – Kraj festivala