Prateći zajedničku nit muzike i uživanja u vrhunskoj espresso kafi, a to je da povezuju različite ljude, sličnih afiniteta, ali istančanog ukusa Musicology Barcaffè Sessions je ove godine krenuo u osvajanje regiona. U novoj misiji pomeranja granica, Musicology Barcaffè Sessions predstavlja čak dva koncerta „Bojan Z – Modern Times Quartet“, izdanje u kakvom Bojana Zulfikarpašića na našim prostorima još uvek niste imali prilike da čujete. Koncerti će se održati 27. i 28. marta, u klubu Novi Bitefartcafe (Mitropolita Petra 8). Karte se mogu nabaviti putem mreža www.eventim.rs i www.ddtickets.rs, po ceni od 1200 dinara.

“Modern Times” je novi projekat jednog od najboljih aktuelnih jazz muzičara Bojana Zulfikarpašića, u kojem se otkrivaju njegove, ne tako skrivene, ljubavi prema elektronskoj i električnoj muzici. Bez akustičnog klavira, njegovog fetiš instrumenta, Bojan će na ovom koncertu koristiti isključivo Fender Rhodes i sintisajzere. Muzički govoreći, pored formata pesama koje je komponovao za glas američke pevačice Brandy Butler, Modern Times bend sačinjavaju bubnjar Max Zampieri, dugogodišnji pratilac elektro projekta “Gambit” i mladi basista Antoine Guillemette, a ovaj neponovljivi doživljaj upotpuniće uživanje u ukusu najkvalitetnije Barcaffè espresso kafe.

“Brut svirka, sa prizvucima svega što nam prolazi kroz glavu, od uzemljenog fanka, jungle-a, do hard-core elektronike i srceparajućih balada… sve live, nema matrica, nema laži, na svirku doći se samo traži”, duhovito je izjavio Bojan, pozivajući ljubitelje njegovog rada na martovske koncerte.

Bojan Zulfikarpašić je počeo je da svira klavir sa pet godina. Kao tinejdžer nastupao je sa raznim bendovima beogradske džez scene, gde je 1989. godine dobio nagradu za najboljeg mladog džez muzičara stare Jugoslavije. U Francuskoj živi od 1988. godine, a 2002. godine mu je uručen orden Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres. Dobitnik je nagrade ’’European Jazz Prize’’ za 2005. godinu – za najboljeg evropskog džez muzičara, kao i mnogih drugih priznanja u Francuskoj i u Evropi.

O Musicology Barcaffè Sessions

Serijal koncerata Musicology Barcaffè Sessions je drugačiji koncept festivalskog iskustva, koji čitave godine okuplja ljubitelje dobrog zvuka i svojevrsnog uživanja u muzici na koncertima vrhunskih muzičara iz inostranstva i regiona. Ovi nastupi su specifični i po drugačijoj, intimnoj atmosferi i manjim koncertima velikih jazz, blues, funk izvođača i uglavnom se održavaju u klubu Bitefartcafe, jedinom specijalizovanom klupskom prostoru za koncerte i nastupe uživo. Musicology Barcaffè Sessions je postao neophodnost glavnog grada, ali i čitave zemlje, kao jedinstveno i retko kulturno-muzičko utočište audiofila ovog doba. Prevazilazeći granice i pokušaje ukalupljavanja, Musicology Barcaffè Sessions je otvorio vrata inovativnim umetnicima i novim stilovima, u isto vreme negujući i tradicionalniji zvuk.

Foto: promo