PODELI
Foto: Mike Stankovich

Nemamo baš često prilike da kod nas gledamo bendove koji su na vrhuncu svoje popularnosti. Zahvaljujući ljudima iz MM Concerts 3. aprila u beogradskom Domu omladine svirali su Bullet For My Valentine jedan od vodećih bendova na aktuelnoj metal sceni. Da atmosfera bude posebnija pobrinuli su se iz menadžmenta benda tražeći da broj karata bude ograničen na 800, što ipak nije sprečilo sve prisutne da budu bučni kao da ih je 8000.

Tačno po satnici na bini se pojavljuju Nemesis koje je publika oduševljeno dočekala još dok su prolazile balkonom Doma omladine pre svog nastupa. Devojke pune energije počinju svoju svirku i odmah prave odličnu atmosferu. Neko pored mene kaže „Kako su moćne“, ne mogu da se ne složim, devojke vladaju binom koja se viđa samo kod profesionalnih bendova. Već na „Living dead people“ publika peva sa njima, a kako i ne bi. Na ovom koncertu premijerno su odsvirale pesmu „Born worthless“ sa njihovog debi albuma koji sa nestrpljenjem čekamo. Dočekane ovacijama i ispraćene još većim posle nešto više od dvadeset minuta nastupa, koji je jedan od najboljih u njihovoj karijeri. Devojke, od mene naklon jer svaki put kada vas gledam vi pomerite granicu mog oduševljenja vašom svirkom! Gde su sada oni što su kukali kada su najavljene kao predgrupa, pitam se?

Foto: Mike Stankovich

Nešto pre devet sati publika nestrpljivo počinje da skandira „Bullet, Bullet“, a kada se u Domu omladine ugasilo svetlo nastala je euforija. Na ovakvim koncertima prve dve numere su kritične, izreka „ko preživi, pričaće“ najbolje opisuje atmosferu u tom renutku. Od prve pesme „Don’t Need You“, i sledeće „Over It“ publika ne štedi ni glas, ni svoje telo, skakanjem, tapšanjem, šutkama. Bullet For My Valentine dominatni na bini, Matt Tuck u prvom planu ispred mikrofona, Michael Paget samo što se ne siđe u publiku, a Jamie Mathias svojom bas gitarom drži desnu stranu i preuzima deo vokala koji podrazumevaju vrištanje. Prisutni su bili mahom mlađe godišnje dobi tako da su imali energije barem za tri ovakva koncerta. Posle prve dve numere gase se svetla, da bi bend zamenio gitare, a publika uzela vazduha koji joj je bio neophodan jer tokom naredne, „Your Betrayal“ toliko su skakali da se pod Doma omladine tresao kao da je u pitanju zemljotres. „Dobro veče Srbijo, po prvi put smo ovde, trebalo nam je 15 godina da dođemo, ali smo došli“ kaže pevač Matt Tuck. Tačno je da su po prvi put ovde, ali publika je znala sve tekstove i bez problema pevala sve delove koje je bend i namenio za to, kao da su se već družili mnogo puta do sada. Slede „4 Words (To Choke Upon)“ i „Worthless“ u kojoj publika pravi tako dobru atmosferu da je Matt morao da im kaže „You fuckin killing it!“. Naravno, „Letting You Go“ očekivano pevaju svi kao jedan, a komentar sa bine je glasio „That was fucking beautiful!“. Publika nastavlja da dominira na „Last Fight“ koju su Bullet For My Valentine otprašili pakleno dobro.

Oduševljenje solo tačkom bubnjara Jason-a Bowld-a je bila samo uvertira za ono što se desilo kada su počeli da sviraju „Scream Aim Fire“, jedan od njihovih najvećih hitova, bilo je neverovatno gledati pun Dom omladine kako skače i peva sa bendom. „Postalo je vruće ovde“ poručuje Matt Tuck i počinju da sviraju „Piece Of Me“ posle koje je usledila još jedna promena gitara. Mali predah i zanimljiv vizuelni intro sa osvetljenjem za numeru „No Way Out“ i onda je ponovo nastala ludnica, možda i najbolja atmosfera na dosadašnjem delu koncerta jer je publika otpevala pola pesme umesto benda. Gromoglasni vrisak na uvodni rif pesme „Suffocating Under Words Of Sorrow (What Can I Do)“, onda tapšanje tokom pesme, do još glasnijeg vriska na kraju za poslednju pesmu oficijelnog dela koncerta.

Malo zbunjena publika se utišala ali ubrzo počinje da doziva bend koji se uskoro pojavljuje. Još na prve tonove „Tears Don’t Fall“ svi vrište i vade telefone, pevaju svaku reč od početka do kraja pesme.

Bullet For My Valentine nastavljaju zajedno sa publikom da pevaju i „Waking The Demon“, „Neverovatni ste, hvala vam“ kaže Matt u toku pesme, onda vrišti „Serbia we fucking love you!“. Ponesen energijom bubnjaru na kraju pesme puca jedna od palica silinom kojom je udarao. Osmesi na licima članova Bullet For My Valentine su bili jasan znak da su oduševljani prijemom naše publike. Bacaju publici trzalice, palice, papire sa setlistom, flaše sa vodom i pozdravljaju se sa onima koje mogu da dohvate sa bine. Posle nekih sat i 15 minuta završili su svoj nastup. Inače devojke iz Nemesis-a su na balkonu Doma omladine otpevale svaku od pesama sa Bullet-ima, kako bi bilo dobro da su im se pridružile na bini, možda neki sledeći put.

Za one koji su mislili da će Bullet For My Valentine, pošto nisu svirali do sada u Srbiji, da izađu na binu i specijalno za nas odsviraju dva sata hitova, a onda možda i da ispunjavaju želje iz publike, izvinite, ali živite u mašti. Bullet For My Valentine su bend koji inače svira za cirka 10 hiljada ljudi. Ova Evropska turneja je započeta sa mestima gde do sada nisu svirali, a isti broj pesama sa malo drugačijim rasporedom su čuli u Ljubljani, u Zagrebu, a sada i u Beogradu. To što živimo u izolaciji zadnjih trideset godina nas ne stavlja u poseban položaj kada strani bendovi gostuju kod nas, dobićemo isto kao i ostatak sveta.

Tekst i foto: Mike Stankovich