Novosadska publika imala je priliku da čuje Nikolu Vranjkovića i njegov bend u klubu SKCNS Fabrika  3. marta.  Vest da će ovaj koncert biti održan obradovala je mnoge koji nisu uspeli na vreme da kupe ulaznicu kada je u januaru gostovao u Novosadskom pozorištu.

Ništa toplija Fabrika od ovih hladnih martovskih dana nije sprečila novosadsku publiku  da se zagreje uz stvaralštvo Nikole Vranjkovića.  Koncert je počeo u 21.30h  Nikolinim duhovitim osvrtom  na hladnu atmosferu: “Ko uđe poslednji nek zatvori vrata i upali grejalicu.” A onda su usledili stihovi pesme “Raskorak” , zatim pesma “Protiv sebe”.

Da Nikola i bend odlično komuniciraju sa publikom pokazala je pesma “Dve reči” koju je publika otpevala sama. Među pesmama sa novog albuma “Veronautika” našle su se i pesme “Marburg”, “Tajni život suterena”, “Fototapet”, “Fotelja”. Posebnu pažnju publike privukla je pesma “Zadrži svoj dah” koja je izazvala oduševljenje i zapalila masu. A Nikola je naglasio da je u Novom Sadu tražena svaki put.

Uz pesmu “Sretenje” činilo se da je hladnoća ta koja je izašla i zatvorila vrata.

Stihovi: “Osmeh čudan, oči lude, vazduh miriše na ljude…kraj je zimskog sna, a java ne obećava”  rasuli su se po Fabrici. Publika je sa oduševljenjem nastavila da niže stihove stapajući se sa bendom. U umetničkom zanosu, razbarusene kose, Nikola je vodio masu kroz “2000 i kusur godina”. Za njim nije zaostajao ni klavijaturista, Ivan Zoranović Kiza koji pored odlične komunikacije sa publikom briše odstojanja bine i publike.

“Gde je granica? Nisam siguran ni da postoji”- razdvajajuća nit benda i publike u nekim trenucima kao da i ne postoji. I pesmu “Tezak slučaj pakla” publika je otpevala sama.

Iz perioda Block Out-a na repertoru su se našle i pesme: “Trenje”, “Majdan”, “Bunar želja ne postoji”, “SDSS”  koje su zažarile masu i razbuktale atmosferu. Zatim je sledila pesma “Dan koji nikad nije dosao” kojom je  koncert završen. Novosadska publika imala je priliku da uživa u tri sata kvalitetne muzike.

Kao što to uvek biva na kraju, ni ovog puta nije izostala Vranjkovićeva zahvalnica publici i bendu i dubok naklon masi svih na sceni.

Marija Tomić

Foto: Andrea Magazin