PODELI

U subotu 26. novembra u novosadskom klubu The Quarter održan je peti po redu Pozitivan koncert koji organizuje Udruženje Prevent u saradnji sa Udruženjem Remiks u okviru kampanje obeležavanja Svetskog dana borbe protiv SIDE. Publika je imala prilike da uživa u muzici tri novosadska benda, Piknik, Wolfram i Tri kapljice, kao i jednog beogradskog benda, Degeneza.

Početak koncerta je kasnio akadamskih petnaest minuta kada je na binu izašao mladi, ali već dovoljno prepoznatljiv publici i medijima, beogradski sastav Degeneza. Ovog leta sretali smo ih na većini festivala na kojima su nastupali zahvaljujući pobedi na televizijskom Bunt Rok Festivalu. Upoređujući neke njihove prve nastupe sa ovim na Pozitivnom koncertu, definitvno su napredovali, dobili mnogo samopouzdanja i iskustva svirajući na velikim binama. Vrlo su usvirani, energični, sa čistim i jasnim rock zvukom kojeg nedostaje na našoj sceni kojom sve više vladaju fuzije raznih muzičkih žanrova. Iako novosadska publika nema naviku da se u ranim večernjim časovima pojavi na koncertima, moram priznati da su me ovaj put iznenadili. Pedesetak njih je došlo na sam početak i podržalo Degenezu u njihovom tridesetominutnom nastupu, što je za svaku pohvalu.

degeneza

Nakon četrdesetak minuta koliko su Beograđani imali za svoj nastup, na scenu su izašle “prve dame” novosadskog rock and roll-a, publici omiljene Tri kapljice i uvodnim instrumentalom pokazale da nas čeka četrdeset minuta sjajnog zvuka koje ove tri devojke neguju. Njihov nastup ispratio je znatno veći broj ljudi koji su polako pristizali u klub, a dobar deo njih iz prvog reda pevao je zajedno sa njima sve pesme iako još uvek nisu izdale album. Očigledno je da već imaju dobru bazu fanova koja se nakon sinoćnjeg nastupa sigurno povećala. Upravo u ovom prostoru skoro su snimile spot za pesmu “Hajde” koji ćemo nadam se uskoro imati prilike i da vidimo. Od Aleksandre, Mine i Vesne očekujemo mnogo, a s obzirom šta su publici prikazale, imamo i zašto.

tri-kapljice

Wolfram je bio sledeći bend koji je nastupio, a kako je njihov tonac perfekcionista, što je u ovom slučaju za svaku pohvalu, nastup je počeo sa malim kašnjenjem. Od Wolframa uvek očekujem savršen zvuk, hipnotišuću energiju i moćne vokale. I ovaj nastup bio je savršen. Baš kakav sam utisak stekla kada sam ih prvi put slušala uživo na banjalučkom Demofestu, imala sam i ove večeri, moćan nastup dostojan jednog svetskog benda. Svojim sugrađanima Wolfram je za kraj svog nastupa izveo prvu pesmu na srpskom jeziku za koju je tekst pisala pevačica Jana. Za kraj dobili su ovacije i aplauz, ali i dokaz da ih Novosađani mnogo vole.

wolfram

Kažu najslađe uvek ostaje za kraj. U ovom slučaju to je bio još jedan novosadski sastav, Piknik. Nosioci dobre atmosfere i ovaj put su dali svoj maksimum, beskrajno zabavili publiku i pružili im dobar provod. Gos’n Bandar, uvek spreman za dobru šalu, komentare u pauzama između pesama uskladio je sa povodom svog nastupa te instistirao na pozitivnim vibracijama i pozitivnim mislima. Rezultat opštenarodnog veselja ogledao se u konstantnim šutkama u prvim redovima, ali i kolom u zadnjim redovima koje je jedna vesela ekipa zaigrala. Moram iskoristiti priliku i pohvaliti upravo to veselo društvanjce koje je na Pozitivan koncert došlo prilično rano i ispratilo nastupe drugih bendova, iako su očigledno njihovi miljenici članovi Piknika.

piknik

Nešto malo nakon 1 časa peti Pozitivan koncert stavio je tačku na ovogodišnje izdanje zadovoljni postignutim rezultatima. Koncert je bio odlično posećen, publika zadvoljna i vesela, izvođači takođe, a ono što je u celoj ovoj priči najbitnije je da su Preventivci i ovog puta podsetili kako one koji su bili u klubu, tako i one koji iz opravdanih razloga nisu mogli doći ali su ispratili celu kampanju u medijima i na društvenim mrežama, da vode računa o svom zdravlju. Ova manifestacija je od velikog značaja jer se na kreativan način pristupa velikom problemu. Samim pristupom na ovaj način doseglo se do velikog broja mladih koji su pored zabave dobili i edukaciju o prevenciji. Peti Pozitivan koncert održao se uz podršku gradske uprave za zdravstvo.

Andrea Magazin

Foto: Marina Pešić