Počevši od 2010. godine, 19. avgusta slavi se Svetski dan fotografije. Bilo da se fotografijom bavite profesionalno ili amaterski danas ste u mogućnosti da svoje fotografije podelite sa celim svetom  i time proslavite ovaj dan.

„Slika vredi hiljadu reči“

Fotografija je više od slike, ona je zaista jedna priča te ako želite da podelite svoje slikovne priče vašeg viđenja sveta sa drugima danas to možete učiniti putem sajta http://worldphotoday.com/ .

Da biste postavili fotografiju potrebno je da pre toga izvršite registraciju. Ovaj sajt posvećen je proslavi Svetskog dana fotografije i na njemu, takođe, možete naći galerije i od prethodnih šest godina.

Ukoliko želite da obeležite ovaj dan putem društvenih mreža uz postavljenu fotografiju koristite hashtag #‎WorldPhotoDay.

Povodom današnjeg dana britanski portal Express objavio je deset zanimljivih činjenica o fotografiji, a neke od njih su recimo da je prva fotografija Meseca napravljena 1851. godine, da su kraljica Viktorija i princ Albert imali svoju mračnu komoru kao pasionirani ljubitelji fotografije i da je na Facebook postavljeno do sada oko 250 biliona fotografija.

wpd_ivana_jovanovic

A kako izabrati najbolju opremu za fotografisanje u skladu sa potrebama i sredstvima koje imate?

Mišljenja su podeljena te ćete uglavnom dobiti savete da nabavite Canon ili Nikon. No bitnije od opreme je posedovati dar za uočavanje lepih kadrova i znati uhvatiti trenutak. Mada, nekad je to samo puka sreća.

Za one kojima su potrebni saveti iskusnih i profesionalnih fotografa preporučujem učlanjenje u Facebook grupu Foto-berza gde takođe možete nađi oglase za prodaju, ali i postaviti svoj oglas ukoliko vam je potrebno da kupite nešto od opreme.

Tekst i foto: Ivana Jovanović