U Kulturnom centru Inđija tokom februara i marta biće održani Dani japanske kulture.

Posetici će imati priliku da se bliže upoznaju sa kulturom japanskog naroda kroz izložbe, tribine, filmove i origami radionice.

Dani japanske kulture počeće u petak, 22. februara, otvaranjem izložbe u Galeriji kuće Vojnovića, a završiće se u martu revijom anima filmova.

 

Petak, 22. februar, 19h, Galerija Kuće Vojnovića

Dane japanske kulture u Inđiji otvoriće izložba japanskih “ukiyo” grafika iz XVIII i XIX veka, pod nazivom “Slike efemernog sveta”. Osim grafika, posetioci će biti u prilici da vide i izložbu tradicionalnih japanskih lutaka i ukrasnog, minijaturnog bonsai drveća.

Izložba će biti otvorena u petak, 22. februara u 19 časova u galeriji Kuće Vojnovića.

Izložbu će, kao počasni gost, otvoriti gospodin Kazuaki Kameda, otpravnik poslova Japanske ambasade u Beogradu.

Izraz “ukiyo” potiče iz 17. veka i znači “plutajući, prolazni, efemerni svet”. Grafike koje su predstavljale takav svet zvane su ukiyo – e, i promovisale su uživanje, hedonistički koncept življenja i bekstvo od patnje. Ukiyo – e su izrađivane u tehnici drvoreza i reprodukovane u stotinama primeraka. Nastaju u 17. veku kao vid gradske, pop – kulture Edo perioda (1603 – 1867.), i bile su namenjene pre svega novoj buržoaziji, trgovcima, čija je uloga porasla nakon pacifikacije zemlje.

Grafike su vlasništvo Ninka Radosavljevića, a bonsai drveće pripada Aleksandru Dimitrijeviću.

Izložba će biti otvorena do 05. marta 2013. godine.

Februar / Mart

Kulturni centar Inđija / KC café

Izložba MANGA STRIPA

Reč manga može značiti karikatura, crtež, strip, strip album, ili animacija. Raščlanjivanjem reči sačinjene od dva kineska ideograma man i ga, gde prvi označava nešto “pod moranjem” ili nešto “neodgovorno” ili “uprkos samom sebi”, drugi se jednostavno prevodi kao “slika”. “Moralno korumpiran” je drugo, sekundarno značenje prvog ideograma man i daje celoj reči vrlo zanimljive konotacije.

Izložbu će posetioci moći da pogledaju do 05. marta.

Petak, 01. mart

12.00 Kulturni centar Inđija / velika sala

JAPANSKA POPULARNA KULTURA – tribina sa video projekcijom i predavanje

Gosti: Bojan Vukadinović, predsednik udruženja “SAKURABANA”, sa svojim timom.

Utorak, 12. mart

11.00 Kulturni centar Inđija / mala sala

ORIGAMI radionica

Radionica sa decom III i IV razreda

Ana Radžić, origami majstor

Origami je tradicionalna japanska veština kreiranja modela od papira. Tradicinalno se koristi kvadrat ali postoji veliki broj modela koji se pravi i od drugačijih oblika papira – pravougaonika,trougla, osmougaonika itd. Ne postoje precizni podaci o tome kada je origami nastao. Najčešće se vezuje za izum papira u Kini negde oko 2. veka n. e. Iako je tamo najverovatnije i nastao, origami je pravi procvat doživeo u Japanu, gde se i tretira kao nacionalna umetnost.

REVIJA ANIME FILMOVA

Utorak / Sreda, 05 – 13. mart

20.00 Kulturni centar Inđija / velika sala

05/06. i 12/13. mart

Anima filmovi su izbor iz arhive Bojana Vukadinovića, predsednik udruženja “SAKURABANA”.

Anime je stil crtane animacije poreklom iz Japana, sa karakterističnom stilizacijom likova i pozadine, koja ga vizuelno odvaja od drugih vidova animacije. Reč anime dolazi od japanske reči animeshon zasnovane na engleskoj reči animation. Dok su neki anime naslovi u potpunosti ručno crtani, pomoć računara u procesu stvaranja animea je potpuno uobičajena. Priče animea su obično izmišljene. Anime se emituje preko televizije, distribuira na medijima kao što su vhs ili dvd i preko igara za konzole ili računare. Mnoga anime dela su nastala pod uticajem japanskog stripa poznatog kao manga. Neki anime naslovi su adaptirani u igrane filmove ili serije.

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.