PODELI

Prošlo je svega pet meseci od kako su objavili poslednji album pod nazivom “Cimet”, a već uveliko rade i na novom materijalu.

Bend Consecration iz Beograda na muzičkoj sceni aktivan je od 2000. godine, a ono po čemu ih prepoznajemo je mešavina psihodeličnog roka-a 70-ih i alternativne metal muzike karakteristične za bendove sa kraja 90-ih.

Početkom avgusta, tačnije devetog, nastupaju u okviru Ajde festa u Kruševcu, pa nam je to poslužilo kao povod da porazgovaramo sa frontmenom i gitaristom ovog sastava Danilom Nikodinovskim i saznamo po nešto o njihovim počecima, daljim planovima, kao i šta nam to spremaju u okviru pomenutog nastupa.

Ajde fest: Hajde da krenemo onim standardnim pitanjem – šta je to Consecration i zašto baš taj naziv?

Danilo: Consecration znači posvećenje i prosvećenje i opisuje jedno specifično stanje koje je usko povezano sa atmosferom koju naš bend prenosi. To ime smo bendu odavno dali naš stari basista Milan i ja, jer se ta reč dosta pominjala u tekstovima jednog danskog metal benda koji smo obojica dosta slušali. Bili smo klinci od osamnaest-devetnaest godina i tada nismo toliko razmišljali o tome kako ta reč ume da bude malo teška za izgovor, ne samo nama nego i Englezima i Amerima, ali šta ćeš, bili smo klinci metalci.

Ajde fest: Trinaest godina ste na sceni, što nije mala stvar, a iza sebe imate mnogo nastupa i dosta interesantnog materijala. Prošlo je već pet meseci kako je izašao vaš poslednji album “Cimet”, kakve su dosadašnje reakcije publike na isti i jeste li vi time zadovoljni?

Danilo: Reakcije su sjajne, stvarno ne možemo da se požalimo. Javili su nam se iz Japana, Holandije, Nemačke, Amerike, Australije… Drago nam je što postoje ljudi napolju koji prate naš rad i pravo da ti kažem, jedva čekamo da objavimo i sledeći album koji će im se dopasti možda još više od Cimeta.

http://www.youtube.com/watch?v=RCk3hlmK-VM

Ajde fest: Da se odmah nadovežemo i na novi materijal koji se “kuva” u studiju. Interesantno je da na istom radi Aron Harris, bubnjar američkog sastava Isis, sa kojim vas često upoređuju, a da je za Mastering zadužen James Plotkin iz SAD-a, koji je takođe umešao svoje prste i u “Cimet”, kako je sve to počelo i koliko vam znači ta saradnja?

Danilo: Ta saradnja puno znači i to je trenutno ono što nas najviše vozi i gura da idemo napred. Dobili smo mnogo komplimenata od Arona i to puno znači od nekoga ko ti je uzor i ko ti pomaže u radu. Plotkin je veliki profesionalac, a Aron je potpuno na istoj kreativnoj talasnoj dužini oko toga šta želimo da postignemo, i ima puno znanja i iskustva, tako da će ova saradnja biti praktikovana i ubuduće sa velikim obostranim zadovoljstvom.

Ajde fest: Kako kod vas izgleda proces nastanka novih pesama?

Danilo: Počnemo na probi sa osnovnom idejom, ako je harmonska, najčešće dolazi od mene. Ili se desi da nastane na licu mesta, ili je to neka skica koja mi je “došla” nekad ranije svirajući gitaru, pa koju onda uklapamo kroz aranžmansku prizmu benda sva trojica. Pesma se obično odsvira 4-5 puta na probama i to je otprilike dovoljno da sredimo osnovni aranžman, a najčešće finalni oblik dobije tek kroz snimak, živi ili studijski. Onda tako ostane i ubuduće kada se ta pesma svira (ili snima), sa nekim manjim izmenama koji su vezani za dati trenutak na svirci, jer retko istu pesmu odsviramo uvek identično. Volimo male improvizacije.

Ajde fest: Priča se da vaša snaga leži u nastupima i količini energije koju na njima prenosite, kako 9. avgusta nastupate na Ajde festu u Kruševcu, šta to publika, osim pomenute energije, može očekivati od vas?

Danilo: S obzirom na to da imamo sat vremena na raspolaganju, može se očekivati jedan lep best of repertoar, najbolje od nas sa sva tri albuma. Možda odsviramo i nešto sa novog albuma koji izlazi u septembru, videćemo. Najviše zavisi od atmosfere i raspoloženja na samom koncertu.

Ajde fest: Festival Avgust jednog diverzanta (Ajde fest) povezuje različite oblasti umetnosti: muziku, film, stripove, poeziju, likovno stvaralaštvo, kao i edukaciju kroz radionice, kakav je vaš stav ili kakvo je vaše mišljenje o takvom kombinovanju različitih programa u okviru jednog događaja (festa)?

Danilo: To je super ideja i pokazuje da Ajde Fest ima dobar organizacioni tim. Radionice su super stvar, jer je tako najlakše naučiti nešto novo, kroz živu interakciju sa ljudima koji dele ista interesovanja. Sve te oblasti umetnosti su međusobno isprepletane u nekoj meri.

Ajde fest: Slogan ovogodišnjeg festivala je, u skladu sa nazivom, “kulturna diverzija”, u smislu da sve što nije popularizam i mejnstrim predstavlja diverziju, naslućuje se da se vi savršeno uklapate u ovu priču, ali ipak , kako vi to vidite, odnosno da li sebe, eventualno vidite kao kulturne diverzante?

Danilo: Sve je manje kulture u mejnstrimu nažalost, tako da ćemo se mi uvek radije opredeliti za kulturu i umetnost, makar ona bila i najveći underground. U inostranstvu na primer, Tool je bend koji nije mejnstrim, ali je popularan u određenoj meri, a imaju jaku umetničku crtu. To je sjajan primer spojivosti najboljeg od oba sveta.

Ajde fest: I za kraj, šta je to što do sada niste imali priliku da kažete, a vezano je za Consecration?

Danilo: Mnogo nam je žao što smo morali da odbijemo Bajagu i Instruktore da nastupamo kao njihovi gosti na koncertu na Kališu. To je stvarno sjajan gest sa njihove strane, ali sam ja imao neka neodložna posla u inostranstvu u to vreme, koja sam imao isplanirana mnogo pre tog poziva i koja nisam mogao da odložim. Biće još prilika u budućnosti, nadamo se. Uglavnom, radujemo se nastupu na Ajde Festu, novi album “Univerzum Zna” nam izlazi u septembru i spremamo jedan veći koncert u Beogradu u oktobru.

Ivana Grujić

Fotografija preuzeta sa stranice benda.