Nakon nedavno okončanog konkursa za takmičarski program, Demofest otvara novi konkurs – ovoga puta za najbolju umetničku instalaciju. Naime, festival je odlučio da ovoga puta pruži šansu mladim umetnicima da pokažu svoj talenat kroz zanimljive instalacije, od kojih će najbolje biti i nagrađene, ali i da aktuelizuje pitanje zaštite životne sredine i promoviše ekološki odgovorno ponašanje.

Zbog toga Demofest poziva sve umetnike, umetničke kolektive i organizacije iz ex-Yu da putem zvaničnog sajta festivala www.demofest.org prijave svoje instalacije od recikliranih i istrošenih materijala ili predmeta. Konkurs pod nazivom „Čista umjetnost“ će biti otvoren do 17. juna 2017. godine, nema dobnih granica, tema je slobodna, a svaki umetnik, kolektiv ili organizacija mogu se prijaviti sa najviše tri različita djela.

“Festival svake godine osim promocije regionalnih bendova, radi i na društveno odgovornim kampanjama, ali i promociji kreativaca i ostalih vrsta umjetnosti. Upravo zbog toga je ovo idealna prilika za sve umjetnike da iskažu svoj talenat i za to budu adekvatno nagrađeni”, navode iz organizacije Demofesta.

Najbolje instalacije odabraće stručni žiri, a publika će moći da ih vidi na tvrđavi Kastel tokom trajanja Demofesta. Imena pobednika biće objavljena na zvaničnom sajtu festivala, kao i zvaničnoj Facebook stranici, a projekat će biti realizovan pod pokroviteljstvom kompanije EuroBeta.

Za izradu skulptura mogu se npr. koristiti i prazne limenke Nektar piva, koji je generalni sponzor festivala, a prijave slati pomoću brzog interneta kompanije m:tel, koja je prijatelj festivala. Za kvalitetno odrađene fotografije biće zadužen oficijalni telefon festivala Huawei P10.

Kreator najboljeg umetničkog dela će kao nagradu dobiti vikend u Arhusu, danskom gradu koji je Evropska prijestonica kulture 2017. godine. Druga nagrada su dva all-inclusive paketa za OK Fest 2018 na Tjentištu, a treća nagrada boravak dve osobe u Eko zoni Zelenkovac (pored Mrkonjić Grada), i to tokom trajanja Zelenkovac Jazz Festivala 2017.

Ovogodišnji izdanje Demofesta će se održavati od 20. do 22. jula na tvrđavi Kastel u Banjaluci, a u revijalnom programu će nastupiti Rudimental DJ set, Marky Ramone, Ky-Mani Marley, Freemasons, Funkerman, Dubioza kolektiv, kao i Edo Maajka, Bad Copy, Lačni Franz, Projekt Rakija. Zasviraće i prošlogodišnji pobednici Seine, Letarg i Degeneza, a za lokalnu podršku biće zaduženi Sopot, Shanghai Street Fight i Važno obavještenje.