PODELI

Na 58. Sterijinom pozorju ove godine u takmičarskoj selekciji Nacionalne drame i pozorišta biće izvedeno devet predstava, rađenih uglavnom po novim pozorišnim komadima, najavio je selektor festivala Igor Bojović.

“U izboru predstava akcenat sam stavio na novi dramski tekst jer sam i ja kao mlad pisac promovisan na Sterijinom pozorju. Ovaj festival treba da nastavi tu tradiciju i da ukazuje na nove dramske pisce i dramske tekstove”, rekao je Bojović na konferenciji za novinare.

On je rekao da je u konkurenciji bilo ukupno 70 predstava, a da će devet odabranih, zbog raznolikosti u pristupu publici, doneti “sučeljavanje različite poetike, vizuelnih izraza i načina mišljenja”.

Na Sterijinom pozorju u takmičarskom programu biće izvedene predstave “Virus” Teatra mladih iz Jermenije, “Gospođa ministarka” Satiričkog kazališta “Kerempuh” iz Zagreba, “Konstantin” u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda i Narodnog pozorišta iz Niša.

Biće izvedene i predstave “Grebanje, ili kako se ubila moja baka” u koprodukciji Hartefakt fonda, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Bitef teatra iz Beograda, “Zona Zamfirova” Pozorišta na Terazijima “Čarobnjak” Narodnog pozorišta Sombor.

Na takmičarskom repertoaru biće i predstave “Sunce tudjeg neba” Puls teatra Lazarevac, “Galeb” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i “Otelo” u izvodjenju ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Međunarodni festival izvođačkih umetnosti Sterijino pozorje biće održan ove godine od 26. maja do 2. juna.