Art & design: Sallex Peric

Sarajevska muzička grupa Divanhana održaće 9. marta 2024. godine od 19.30 konceet u Novom Sadu u Pozorištu mladih.

Divanhana je osnovana početkom 2009. godine od strane grupe studenata na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Bend izvodi tradicionalnu muziku zemalja Balkana u novim, prepoznatljivim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike. Poseban fokus stavljaju na njegovanje i prezentovanje sevdaha, urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine. Pored vrlo posvećenog i istraživačkog pristupa tradiciji, Divanhana svoj stvaralački opus obogaćuje i autorskom muzikom za koju inspiraciju crpe upravo iz tradicionalne pjesme.

Ovo je jedan od koncerata u okviru turneje “Zavrzlama”, što je i naziv najnovijeg od pet do sada objavljenih albuma. Doneo je jedanaest bisera i veliku novinu u karijeri Divanhane, njihove autorske numere, koje su svojim kvalitetom privukle podjednaku pažnju kao i prepoznatljivi, koloritni aranžmani tradicionalnih pesama odnosno kompozicija drugih autora Šaban Bajramović, Ljubiša Stojanović Luis i drugi.

Album „Zavrzlama” je odlično prošao kod šire publike, medija i stručne javnosti, te pobrao izuzetne recenzije, osvojio visoke pozicije na Top-listama i otvorio vrata ka brojnim festivalima i koncertima širom regiona i Evrope: Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Španija, Turska, Belgija, Austrija, Češka, Mađarska… Na listi najboljih albuma iz 2022. godine, po izboru članova panela „World Music Charts Europe”, album je zauzeo treću poziciju, dok se na godišnjoj listi panela „Balkan World Music Chart”, našao na drugom mestu. Prestižni britanski magazin „Songlines” je „Zavrzlamu” uvrstio u 10 najboljih albuma u svetu, a u maju 2023 je objavio da je Divanhana dobila Songlines Music Award, u kategoriji: “Najbolji sastav”.

Kao jedan od najperspektivnijih sastava sa Balkana, Divanhana je imala čast da bude izabrana od strane međunarodnog projekta „MOST – The Bridge For Balkan Music”.

Po strani od sadržajne i atraktivne diskografije, Divanhana je, poput svakog prvoklasnog benda, najbolja kad se uživo konzumira. Domaća publika, koja je u poslednjih dve godine dana prisustvovala koncertima u Kragujevcu, Guči, Užicu, Novom Sadu, Aleksincu, Pirotu, Valjevu, Sjenici, Beogradu, Novom Pazaru, Gornjem Milanovcu i Nišu, uverila se u moć i punu zrelost benda. Na svojim nastupima, publici pruža klasični sevdah i neosevdah, zatim blistave aranžmane, izvrsnu svirku, dinamični koncertni tok, upečatljivi vokal harizmatične Selme Droce i, iznad svega, nepatvorenu emociju, koja posetice neizostavno diže na noge.

Ulaznice za ovaj događaj se mogu nabaviti kroz prodajnu mrežu GIGSTIX-a i online.