PODELI

Drugi dan Demofesta, najpopularnijeg festivala posvećenog demo bendovima u regionu, doneo je nova uzbuđenja kako za bendove tako i za publiku. Novih šesnaest bendova predstavilo se žiriju koji ni ove večeri nije imao lak zadatak. Svojih nekoliko minuta najbolje su iskoristili bendovi Mnogi drugi (Zagreb), 3 kapljice (Novi Sad), Ki (Kumanovo), Pig Pop (Zagreb), Sila nečista (Solin) i MultiCultus (Banjaluka) i tako se pridružili bendovima koji su se u finale plasirali prve takmičarske večeri.

Baš kao i prvo veče, publika je sjajno odreagovala na nastupe svih šesnaest bendova, a ono što nas posebno raduje, bend 3 kapljice, koje su ostale kao poslednja nada novosadske scene pokupile su simpatije kako publike, tako i članova ostalih bendova koji su se zajedno sa njima takmičili sinoć, a što se na kraju pokazalo, nisu izostale ni simpatije članova žirija.

Tri kapljice

Revijalni program druge večeri Demofesta započeo je nastupom prošlogodišnjeg drugoplasiranog sastava grupe Rezerve. U najboljem svetlu predstavili su se pesmama koje banjalučka publika nije imala prilike čuti ranije ali i odlično zagrejali sve prisutne za nastup engleskog benda The Sisters of Mercy koji je usledio odmah nakon njih.

Nastup benda koji na svetskoj muzičkoj sceni traje više od tri decenije The Sisters of Mercy obeležilo je mnogo dima, i još dima. Opravdaćmo ih time što su dim i magla njihovo prirodno stanje u Engleskoj. 🙂  Publika možda nije mogla najbolje da ih vidi, ali je svakako mogla odlično da čuje sve one pesme kroz koje su ih proveli tokom svog jednoipočasovnog nastupa.

Sisters of Mercy

A kako šećer uvek dolazi na kraju, tako se i dugo očekivani koncert Kolje i Grobovlasnica u Banjaluci konačno na Demofestu i desio. Posle nekoliko neuspešnih organizovanja koncerta u Koljinom rodnom gradu, magija se desila. Koncert koji će Banjaluka i Kolja sigurno dugo pamtiti bio je vrlo emotivan a svi oni hitovi koje je publika u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i drugim gradovima gde su nastupali pevala u glas, odjekivali su ove večeri daleko preko zidina tvrđave Kastel. „Nakon ovog koncerta mogu i prestati da sviram“ rekao je Kolja vidno uzbuđen ali svi mi se nadamo da su Kolja i Grobovlasnici tek počeli.

Dnevni deo Demofesta počeo je još u 11 časova konferencijom za medije u Domu omladine na kojoj je bilo mnogo nasmejanih lica, jer su njeni učesnici bili predstavnici bendova koji su izborili plasman u finale takmičarskog programa. Uz njih, svoje viđenje prvog festivalskog dana su podelili i članovi žirija Mladen Badovinac i Nikola Kolja Pejaković. U 15 časova održala se radionica „Gde svirati u regionu?“  a potom su svi zainteresovani od 17 časova mogli pogledati  projekciju dokumentarnog filma „Sloboda ili ništa“. U pitanju je kratkometražno delo koje se bavi dvojicom ključnih ljudi u jednom od najuticajnijih bendova ex-Yu scene – Zoranom Kostićem Canetom i Nebojšom Antonijevićem Antonom iz Partibrejkersa.

Pola časa kasnije, dnevni je zatvoren radionicom udaraljki, koju su ponovo vodili instruktori iz omladinskog centra „Zdravo da ste“.

Večeras nas očekuje i najuzbudljiviji deo festivala a to je finale nakon kog ćemo znati koji je to demo bend najbolji u regionu ove godine, ali i vrlo zanimljivi nastupi prošlogodišnjih pobednika grupe Nord, ZAA, Bombaj štampa i Mando Diao.

Andrea Magazin

Foto: Ivana Jovanović i Andrea Magazin