©Arnautovic Izedin - Izedin.ch

Treće izdanje jedinog festivala muzičkih dokumentaraca u BiH, zenički ”dokuMfest”, u partnerskoj realizaciji udruženja Zona muzike i Gradske biblioteke Zenica, u programu sa naglašenim bh. pečatom će prikazati 12 filmova te prirediti četiri promocije novih knjiga muzičke publicistike.

Organizatori međunarodnog ”dokuMfesta” najavljuju da će festival, koji će se održati od 4. do 8. septembra u velikoj čitaonici Gradske biblioteke Zenica, predstaviti 12 dokumentarno-muzičkih ostvarenja iz zemalja regiona, sa vrlo širokom žanrovskom lepezom muzičkih sadržaja.

Smotru će otvoriti ”Dubioza kolektiv: Film za djecu i odrasle” autora Midhata Mujkića, a u pet festivalskih dana će biti prikazani i ”Tifa” Bakira Hadžiomerovića, ”Poćko” Nedžada Begovića, ”Zukva – Divanhana” Nevene Tunjića, ”Sredinom – Dino Merlin” Emira Zumbula Kapetanovića, ”Zarobljeno vreme” Milana Nikodijevića, ”Blues Crew: S bluesom prema jugu” Borisa Hrepića, ”Črni Kastavac – Jerry Ricks” Igora Modrića, ”Ti lahko – Pero Lovšin” Tonija Severa, ”Pope, vrati se” Tonija Volarića, ”Karusel” Đorđa Ilića i ”Ratovi prolaze, ljudi ostaju”, film Nebojše Grabeža o famoznom koncertu Đorđa Balaševića 1998. godine u Sarajevu.

”Čak 6 filmova iz bh. produkcije ogroman je napredak koji pokazuje da i ova zemlja sve više hvata korak sa regionalnim i svjetskim trendom popularnosti muzičkih dokumentaraca, te da zenički ‘dokuMfest’ ima sve veći značaj u podršci domaćoj produkciji”, – kaže direktor festivala, Josip Dujmović, i dodaje – ”Jako smo ponosni i na to da se 8 od 12 filmova prvi put pojavljuju na nekom festivalu, a neki od njih doslovno imaju svjetsku premijeru, što ovakvim događajima uvijek donosi dodatnu draž.”

Posebnu vrednost ovogodišnjem zeničkom festivalu daje novi programski partner –  Gradska biblioteka Zenica. Rezultat toga je da će i književni program ”dokuMfesta” biti izuzetno atraktivan.

Tako će, pre projekcija filmova, biti upriličene četiri promocije novih knjiga regionalne muzičke publicistike. U prvoj će biti predstavljen zagrebački ”Rockmark”, prva tematska muzička knjižara na Balkanu, uz promociju nekoliko novih muzičkih knjiga u njenom izdanju, a tokom festivala će publici biti predstavljene knjige sarajevskih autora, ”Antikvarnica snova” Želimira Altarca Čička i enciklopedijska ‘’50 godina bosanskohercegovačkog pop-roka” Amira Misirlića, te novi bestseler beogradskog rock novinara Dušana Vesića ”Magi – Kao da je bila nekad”, emotivna i dokumentaristička priča o Margiti Magi Stefanović iz grupe EKV.

”Poveznicu sa festivalom muzičkih dokumentaraca našli smo u činjenici da je muzička publicistika iznimno razvijena u okolnim zemljama i da domaćoj, koja nije tako obimna, treba dati svaki mogući poticaj”, – objašnjava Haris Abdagić, direktor Gradske biblioteke Zenica. ”Kao partnerski kreatori festivalskog programa, na prvom mjestu smo se posvetili bh. autorima, a sudjelujući u razvoju ‘dokuMfesta’, u idućim godinama bi se čak i naša biblioteka mogla pojaviti sa konkretnijim doprinosom muzičkoj publicistici, koja u svijetu ima sve više čitalaca”.