PODELI

Ustanova kulture „Parobrod“ u toku predstojećeg vikenda organizovaće više interesanstnih džez programa.

U subotu, 12. aprila, na sceni „Das Boot“ nastupa Hot Club of Belgrade, a u nedelju, u okviru specijalne manifestacije „Jazz Jevremova – ulica susreta“, nastupaju DJ Miljko, Alex & The Fergusons, Serbian Jazz, Bre! i Tetratones. Ulaz na sve programe je besplatan.

 

12.4. u 21.30 HOT CLUB OF BELGRADE

Branko Maćić – solo gitara

Filip Krumes – violina

Momir Stanišić – ritam gitara

Vladimir Nikić – kontrabas

Hot Club of Belgrade gaji manouche jazz, stil koji je u Francuskoj nastao na fuziji muzike roma zapadne evrope i američkog džeza sa početka prošlog veka, a čiji su rodonačelnici gitarista Đango Rajnhart i violinista Stefan Grapeli. Kao jedan od najvažnijih predstavnika ovog muzičkog pravca u regionu, bend bazira svoj repertoar kako na standardima džez, sving i džipsi muzike, tako i na autorskim kompozicijama. Hot Club of Belgrade je u poslednjih nekoliko godina veoma aktivan na našoj koncertnoj i klupskoj sceni, a pre par godina je na “Jazzycolors” festivalu u Parizu doživeo ovacije publike. Do sada su izdali dva CD albuma, a treći je u pripremi.

 

13.4.  JAZZ JEVREMOVA – ULICA SUSRETA

Program i satnica:

12-14h DJ Miljko: swing, bee-bop na pločama

14-15h Alex & The Fergusons

Aleksandra Bijelić Aleksijević – vokal

Aleksandar Jaćimović – tenor saksofon

Ivan Aleksijević – klavir

Milan Pavković – kontrabas

Petar Radmilović – bubnjevi

Neverovatna lakoća muziciranja, u tri reči, opisaće nam ovu mladu, svežu pojavu na našem pomalo uspavanom džez nebu. Aleksandra Bijelić Aleksijević sa svojim sastavom koji čine seniori domaće džez scene, nudi nam umivene melodije i rime poznatih džez i pop standarda, pažljivo odabrane i znalački izvedene.

15-16h Serbian Jazz, Bre!

Ivan Grlić – visual art, vj

Aleksandar Jovanović Šljuka – kompozitor, aranžer, klavir, sintisajzer

Filip Krumes – violina

Marko Fabry – bas gitara

Aleksandar Cvetković – bubnjevi

Uroš Šećerov – udaraljke

Serbian Jazz, Бре! je multimedijalni pojekat fotografa Ivana Grlića, koji se bazira na spoju dve umetnosti – muzike i fotografije. Specifičan izraz osmišljen je sa ciljem da se zvukom i slikom oslika stilski raznovrstan trag mnogobrojnih umetnika koji su stvarali u različitim periodima istorijskog razvoja srpskog džeza. Imajući u vidu inspirisanost srpskih džez stvaralaca tradicionalnim pristupom džezu, modernijim smernicama u ovom žanru, ali i folklornim muzičkim blagom našeg podneblja, logična je objedinjenost ovih elemenata u muzici sastava „Serbian Jazz, Бре!”, koga čine muzičari (Filip Krumes, violina, Aleksandar Jovanović Šljuka, kompozitor, aranžer, klavir, sintisajzer, Marko Fabry, bas gitara, Aleksandar Cvetković, bubnjevi, Uroš Šećerov, udaraljke), svesne stilskog bogatstva džez žanra u Srbiji. Tokom godinu dana postojanja, uspeli su da osmisle svojstven pristup interpretaciji originalnih numera: kombinacija najrazličitijih muzičkih elemenata, uočljiva u kompozicijama koje izvode, začinjena je umerenim eksperimentalnim izrazom. Zvučna prijemčivost ovog sastava posledica je izraza koji je osvežen kreativnim spojem mnogobrojnih uticaja, što ga približava publici, otvorenoj za kreativna istraživanja. Integralni deo perforansa čini video rad kojim se autor i inicijator projekta, fotograf Ivan Grlić, predstavlja u ulozi Vj-a.

https://www.youtube.com/watch?v=sRjLIlTjPRM

16-17h Tetratones

Samoinovacija i testiranje sopstvenih granica kreativnosti je svakako jedan od ciljeva misije ovog muzičkog sastava. Od svinga do blinga, ovo će muzički probuditi i pokrenuti vašu maštu. Muzički sastav Tetratones svojoj publici približava zvuke džeza, brazilske poetike i pop melodija u urbanim aranžmanima. Svaki koncert je svojevrsno muzičko putovanje oko sveta.