Foto: Parov Stelar - Demofest Press

Sinoć je završen Demofest koji je usled nevremena koje je pogodilo Banjaluku u petak, 21. jula, pretrpelo brojne štete, a najveća od njih je što finalisti nisu imali priliku da nastupe u subotu, 22. jula.

U petak su crni i čudni oblaci, koji su se vrlo brzo kretali, uz jak vetar izazvali totalnu pometnju i izvesnu štetu u festivalskom prostoru te je i jedno drvo stradalo, ali je sve raščišćeno odmah po prestanku kiše, ali nebo je bilo naklonjeno organizatorima samo za vreme drugog polufinala. Sa kašnjenjem od nekih skoro sat vremena, u petak su nastupili sledeći demo bendovi: Eho radar, Razvigor, Oxajo, Fat Butlers, Škofja Loka, Grefran,  vVrano, Sky Hook i Pera Brada potomak. U momentu kada je Škofja Loka završila svoju pesmu, a svirali su poslednji, počeo je pljusak koji je iste sekunde rasterao skoro sve posetioce sa Kastela. Pre svega zbog bezbednosti svih prisutnih program je prekinut. Finalisti su proglašeni putem objave na društvenim mrežama.

Konkurencija je bila izuzetno jaka i ove večeri se ponovila priča od prvog dana da je žiri odabrao četiri benda za finale: Eho radar, Oxajo, Razvigor i Škofja Loka. Sutradan na konferenciji za medije bendovi su bili puni entuzijazma, najavili neke druge pesme koje su trebale da ih pozicioniraju još bolje u finalu, uz dosta smeha i šala sve je vodilo ka tome da smo jedva čekali subotu uveče. Ali ne lezi vraže!

Ovde moram napomenuti da su organizatori uspeli da dogovore sa nekim revijalnim izvođačima najavljenih za petak da ostanu i sviraju u subotu. Zbog toga je promenjen raspored nastupa i Laibach je ubačen na glavnu binu dok su Roni Size i MKDSL prebačeni na Summer Stage. Početak je pomeren za 20h. I sve je to obećavalo odličan provod.

Foto: Demofest Press

Međutim, u nekom momentu je stigla objava da je nastup demo bendova otkazan, a da će se revijalni program održati po planu od 21.30h. Ova objava i saznanje izazvali su bunt kako među publikom, tako i među skoro svim finalistima koji su zbog ove odluke organizatora odbili da prisustvuju proglašenju pobednika. Jedan crni oblak je ostao nad Banjalukom i bacio lošu senku na sve ono oko čega su se mnogi ljudi trudili mesecima. Nekako bi najlogičnije bilo da su revijalcima skraćeni nastupi za po 15 minuta i time bi se dobilo dovoljno vremena da se održi ono što je najbitnija stvar na Demofestu-finale u kojem je trebalo da nastupi osam bendova. S druge strane, mi ne znamo kakve ugovore su potpisali sa izvođačima i bilo bi nekorektno da sudimo o tome bez nekih konkretnih dokaza, ali smo takođe bili i ostali revoltirani što su bendovi uskraćeni da se još jednom predstave publici. Takođe, uverenja smo da su imali priliku da sviraju da bi možda nagrade bile drugačije raspoređene. Situacija je bila jako napeta i neprijatna, da je bilo za nijansu više vremena da se razmišlja, pretpostavljamo da bi se došlo do nekog win-win rešenja. Svima nam je podjednako žao što se ovo desilo, ali iskreno verujemo da će organizatori naći način da isprave ovu nepravdu koja je naneta demo bendovima na uštrb revijalnih zvezda i da se ovako nešto neće ponoviti više nikada.

S obzirom na to da smo bili na letnjoj pozornici tokom proglašenja, ne znamo kakva je atmosfera vladala tokom tih minuta koji sigurno nisu bili najradosniji zbog svega navedenog.

Prvo mesto i nagradu od 5000 evra za snimanje albuma dobio je bend Eho radar iz Prijedora. Drugo mesto i nagradu od 2000 evra za nabavku studijske opreme dobio je bend LoM iz Koprivnice, a treće mesto i po 1000 evra za opremu dobili su ravnopravno Razvigor i Škofja Loka. Ako ste pratili ko je kada nastupao, primetićete da je od četiri nagrađena benda, čak tri nastupalo druge polufinalne večeri. Zaista delimo mišljenje koje je izneo i žiri festivala da je ove godine konkurencija bila najjača. S velikom pažnjom pratićemo dalji rad svih bendova koji su prošli u finale, ali i onih koji nisu imali sreće da to ove godine zabeleže u svoju biografiju. Vrlo različiti i vrlo kvalitetni, zaslužuju da preslušate njihove snimke na internetu ili možda uživo ako se ukaže prilika za to.

Tradicionalnu nagradu „Plavi bas“ dobio je basista grupe Neki reperi, Ivan Tadin.  Čestitamo svim pobednicima i želimo im da naprave karijere takve da jednog dana budu deo revijalnog programa Demofesta, kao što je to ove godine bio M.O.R.T.

Foto: Demofest Press

Lepša strana poslednjeg dana festivala je da nije bilo kiše cele noći i da je ovo bilo jedno plesno veče uz gomilu zanimljivih izvođača. Na glavnoj bini žurka je započela uz Parov Stelar. Kakva ekipa i kakva svirka. Nije bilo osobe koja nije bila poneta tim plesnim ritmovima. Laibach je institucija i jedini bend ove večeri koji nije bio u zabavljačkom fazonu, da se tako izrazimo. Apsolutno autoritativni na sceni, samom svojom pojavom izazivaju veliko poštovanje. Nekako je ovo bio čudan miks da posle njih nastupa Kiril Džajkovski koji je izazvao upalu mišića svojom energičnom svirkom. Laibach je bio u sendviču između dva benda za široke narodne mase.

Summer Stage je ponudio fuziju različitih žanrova, a nastupali su: Macha Ravel, Bojana Vunturišević, Sunshine, Nipplepeople, Pocket Palma, Roni Size i za kraj večeri MKDSL.

Jedan od posećenijih nastupa na letnjoj pozornici bio je nastup Bojane Vunturišević. Publika je dobro reagovala i prihvatila Bojanin vajb. Usledila je super zabava i lagana đuska, a posebno je interesantan veliki broj posetilaca iznad 30 godina koji su činili većinu na ovom koncertu. Odlični prateći vokali i uhodani talentovani muzičari (čitaoci ce prepoznati Drumbooty-ja, jednog od najtalentovanijih mladih bubnjara u regionu). Prijatno iznenađenje u odnosu na prvo festivalsko veče je unapređeni i kreativniji vidžejing (u realnom vremenu, bez kašnjenja, stilski i vizuelno skladno uklopljene sekvence), iako je bočni binski panel ostao isključen, pretpostavljamo zbog nevremena prethodne noći.

A nakon Bojane na binu je izašao Sunshine, bačena je jedna mnogo jaka energetska bomba na Kastel i prvi redovi uz ogradu su se vrlo brzo popunili. Nezaobilazno skakanje na bini i ispred nje, veliki hitovi koje smo pevali od reči do reči zajedno sa njima i flešbekovi iz prošlosti, za genereacije koje su pratile bend od osnivanja, obeležili su njihov nastup. Bilo je i onih koji su Sunshine slušali prvi put i bukvalno im je pala vilica. Nemoguće je odgledati sve izvođače na obe bine jer se satnice preklapaju, ali njihov nastup sinoć na ovoj bini je bio najjači momenat koji je trajao neprekidno skoro sat i po vremena. Dobili smo i bis, a nakon toga smo mogli samo da im pružimo uz aplauz i duboki naklon za “predstavu” koju su nam pružili.

Nipplepeople je dvojac koji nastupa kostimiran i koji svojim scenskim nastupom privlači veliku pažnju. Svojom originalnom kostimografskom kreacijom i izuzetnom vokalnom izvedbom u elektro – pop maniru, održali su tonus vernih pratilaca  na Summer Stage-u. Bilo je vidno da publika izuzetno uživa što je i pokazala ne štedeći dlanove i glasne žice. Svakako su najpoznatiji po pesmama “Frka” koja je obrada originalne izvedbe Zdenke Kovačiček i “Zaljubiću se sutra”, ali je publika podjednako dobro reagovala na celu setlistu. Imaju tu senzualnu priču u zvuku, a tekst oportuno flertuje sa njim.

Foto: Demofest Press

A u istom smeru tekao je i nastup još jednog hrvatskog benda, jako simpatičnog i jako zanimljivog. Syntwave trio, Pocket Palma, je možda imao nezahvalan zadatak da nastupi nakon dva prethodna benda, ali su ga s lakoćom ispunili tako da se publika i dalje odlično provodila i ostala do kasno u noć.

Roni Size je prebačen na Summer Stage i to je svakako bilo prigodnije i intimnije đuskanje nego što bi bilo na glavnoj bini. Kao i MKDSL koji je zatvorio ovogodišnje izdanje Demofesta, a prisutni kažu da je bilo vrhunski. Mi smo morali na počinak već nakon desetak minuta od početka Ronijevog nastupa jer je trebalo ustati rano i krenuti kući za Novi Sad.

Ovde ćemo još nezaobilazno da pomenemo Silent Disco i da se zahvalimo didžejevima koji su radili u petak i koji su nas sa osmehom primili pod svoj krov kada je krenuo pljusak. Podelili su nam slušalice, a posle smo kroz prozor iz zgrade pored od organizacionog tima dobili i kabanice i učinili da ovu muku pregrmimo uz odličnu zabavu. Bina nije velika i stalo nas je možda dvadesetak, ali umesto da budemo razočarani zbog nevremena, mi smo nastavili da se dobro provodimo sve do momenta dok nije stigla naredba da mora da se isključi struja i napusti Kastel. I u subotu je ovo mesto bilo posećeno s naše strane jer je ovo jedno zaista zanimljivo i jedinstveno iskustvo, a na taj vid zabave “navukli” smo se na EXIT festivalu.

Kad podvučemo crtu uprkos problemima koji su se nametnuli usled prirodnih sila, ovaj Demofest jeste ponudio dosta kvalitetan sadržaj koji je upotpunjen i Kontakt konferencijom o čemu ćemo pisati posebno i osvrnuti se na značaj tema o kojima se diskutovalo.

Iskreno želimo svima da nauče iz grešaka koje su se desile jer koliko god bili iskusni uvek se može svako od nas naći u situaciji sa kojom se suočava prvi put. Protokoli su poželjni kao i predviđanje određenih rešenja koja bi se mogla primeniti da se prevaziću stvari koje se neplanirano dešavaju. Ne znamo da li je nešto takvo postojalo, ali pretpostavljamo da niko nije ni pomislio da će morati da se donose tako teške odluke. Nije jednostavno ni lako postaviti temelje, izgraditi kuću i održavati je u perfektnom stanju jer kad dođe oluja i oduva ti krov sa te kuće, ono o čemu se razmišlja je hitna sanacija i stav organizatora je da su uradili ono što je jedino bilo moguće. To mišljenje ne dele svi sa njima, ali ponovićemo još jednom: nadamo se da se nikada više neće ni ponoviti ovakva situacija jer Demofest je osnovan zbog demo bendova, a revijalci su tu da privuku što više publike na festival. Uz dužno poštovanje svima  koji su zvezde i koji su ove godine nastupali, nije nam svima bio prioritet da provedemo noć na Kastelu samo zbog njih.

Do sledećeg dolaska u Banjaluku, pozdravlja vas Remix Press tim u sastavu: Ivana Jovanović, Olivera Milenković i Nikola Prpa.

P.S. Zahvaljujemo se press timu Demofesta sa kojim smo izuzetno lepo sarađivali i saosećali tokom poslednja dva dana, kao i ekipi s kojom smo proveli nezaboravnih četiri dana u Banjaluci i nadamo se da ćemo se što pre videti ponovo u istom ili još širem sastavu.