PODELI

Beogradski sastav Električni orgazam obeležio je 35 godina postojanja koncertom u klubu SKC Fabrika u Novom Sadu 18. decembra kao deo slavljeničke turneje koja je otpočela u Beču, 14. novembra, nakon čega su usledili koncerti u zemljama regiona, a krug slavljeničke turneje se, simbolično, zatvara koncertom u Beogradu, 26.decembra, u Domu omladine.

Iako je bend Električni orgazam prvobitno osnovan da bi nastupio kao predgrupa svom glavnom bendu Hipnotisano pile, ta jedna svirka bila je dovoljna da se mesta zamene te se Hipnotisano pile raspalo, a Elektični orgazam tek otpočeo svoj muzički put koji traje već 35 godina.

Za to vreme obezbedili su svoje mesto na rokenrol sceni bivše Jugoslavije kao jedan od najznačajnijih i najuticajnijih bendova čije stvaralaštvo karakteriše eksperimentisanje sa raznovrsnim muzičkim žanrovima, a ostaće upamćeni kao jedni od predstavnika beogradskog Novog talasa. Poslednji album “To što vidiš to i jeste” izdali su 2010.godine, a trenutno  pripremaju novi album “Gde smo sad?” koji  bi trebalo da izađe sledeće godine i koji su već najavili singlom Bio sam loš.

Dvočasovnim koncertom u SKC Fabrika Električni orgazam priuštio je svojim obožavaocima nezaboravan provod noseći ih na “novim talasima” nekog starog zvuka, koje je neke vraćao u mladost, a drugima pak pružao portal u svet muzike koja je zaživela pre njihovog vremena, ali i dan danas pleni energijom i pulsira uz ritam neke nove mladosti.

Koncert je otvoren oko 22.30 pesmom “Locomotion” koju je izveo klavijaturista Ljuba Đukić, i koju je publika pozdravila uz aplauz i oduševljenje, a zatim je Srđan Gojković Gile preuzeo mikrofon i usledila je pesma “Pođimo” uz koju je cela sala zaplesala i jedna razigrana, pozitivna atmosfera se već napravila i pratila je svirku benda kroz sve pesme koje su usledile “Vudu bluz”, “Seks, droga, nasilje i strah”, “Ti to možeš”, “Ja ne postojim” uz koje je počelo i malo glasnije raspevavanje publike koje je pratilo i “Pokaži mi kakav je tvoj grad”, “Kapetan Esid”, “Da si tako jaka”. Naravno, uz sve stare hitove, bend je izveo i gorepomenuti najavni singl predstojećeg albuma “Gde smo sad?”.

gile

Energiji u klubu podjednako su doprinosili kako obožavaoci benda koji su bili u poznijim godinama i koji su iznova proživljavali mladost minulih osamdesetih, tako i oni mlađi koji su sa podjednakim žarom i entuzijazmom pratili neki “stari” ritam koji ipak, kako se pokazalo, ne stari i traje već 35 godina.

Uz hitove “Bejbe ti nisi tu” i “Igra rokenrol cela Jugoslavija” atmosfera je dostigla neizbežni vrhunac. Dalje su se redali hitovi “Hajde, bejbe daj da vidim sad”, “Nemaš nikom ništa da daš”, “Ja sam težak kao konj”, “Spojimo se sad”, “Kako bubanj kaže”, a onda su na red došli i “Krokodili dolaze”. Za kraj je, naravno, ostavljena pesma “Nebo” uz koju je publika podivljala, remeteći sve nametnute šeme i kidajući sve žice koje bi mogle da zarobe ono jedno parče slobodnog neba.

Nakon toga, bend se povukao sa scene, a usledio je aplauz i poziv na bis. Gde god da je otišao, bend se ipak vratio uz pesmu “Gde god odem”, a nakon toga su za sami kraj izveli stare hitove “Debela devojka” i “Zlatni papagaj”.

Ovim koncertom Električni orgazam napravio je jedan lep presek živopisne i raznolike karijere tokom koje se, zasigurno, izdvojilo i više hitova nego što to može da stane u tek jednu dvočasovnu svirku. Ipak, i to je bilo i više nego dovoljno da, barem na jedno veče, zaigra rokenrol, možda ne cela Jugoslavija, ali makar onaj njen deo koji i dalje zna da igra kako bubanj kaže.

Tijana Sredojević

Danka Džida