Nakon Zappa baze, kultni bend Elemental je talas svoje dobre energije prebacio i u Novi Sad u subotu, 9. marta.

„Koja je ovo kolentivna terapija”, rekla je Remi negde na polovini nastupa i ovu tako istitnitu rečenicu celo veče može da se spakuje.

Da li verujete da Gerila bila krcata – dupke puna, puna kao oko, tražila se karta više, nije imala gde igla da padne, fanovi su bili poređani kao sardine…Izaberite svoje omiljeno poređenje koje će vam najbolje dočarati da je gužva bila od ulaznih vrata pa sve do – toaleta.

E pa svi ovi divni ljudi strpljivo su čekali početak koncerta, podržali predgrupu, a onda uz neverovatnu harizmu Remi i cele ekipe doslovce zaljuljali Gerilu, a to će vam potvrditi još jedni lafovi ove večeri, a to su sjajni konobari. Ako ste se pitali da li imaju supermoć – imaju. Žongliraju i poput fluida se kreću kroz masu i uspešno dolaze do savkog kutka Gerile kako bi svako od nas dobio svoje piće. Aplauz i za njih, pliz.

Ki Klop – novo ime na sceni koje bi trebalo da zapamtimo. Zagrebački alternativci otvorili su veče i publiku upoznali sa svojim ritmičnim indi pop elektro disko zvukom. Ovu ekipu čine Luka Žigolić na gitari i vokalu, Jakov Ramničer na basu i Laura Tandarić na bubnjevima.  Iza sebe imaju EP „U dućanu ćilima”, a ispred sebe „Otopljeni disko” najavljen singlovima „Amsterdam” i „Duh u ormaru”. Pravac u kom idu im i te kako stoji, a mene su pomalo asocirali na svojevremenu Lunu i La Stradu što mi je bilo neizmerno drago. Ne zaboravimo da im je čak i stajling bio fenomenalan. Duh u ormaru definitvino zna znanje. Dečki, kada ponovo dođete u NS, nećemo preskočiti vaš nastup.

Kada je krenula „Sanjalica” tako je krenuo i ovaj brod da se ljulja. Elemental toliko volimo da sama pomisao da su na tik ispred nas izaziva takvo ushićenje i euforiju da je izgledalo kao da ćemo ih u jednom trenutku svi zajedno zagrliti. Kao i uvek imali su odličnu interakciju sa publikom, svi smo zajedno pevali, đuskali i smejali se, a to je ono što je najvažnije.

Smenjivali su se hitovi, a publika je spremno dočekala apsolutno svaku pesmu. Ova rečenica u izveštajima sa koncerata preti da postane kliše, ali ko je ove subote slušao Elemental može da potvrdi da je ovo njeno sirovo, bukvalno značenje.  Ljubavne, društveno angažovane ili motivacione, pesme Elementala nas pokreću da razgibavamo i um i telo, a neretko su i okidači emocija koje podsvesno prorade. Iz ugla ove tridesetdvogodišnjakinje to su „Sve je moje tuđe”, „Iz dana u dan”, a „Male stvari” i „Malena” su neizostavni momenti kada se starijoj sestri u drugom gradu šalje glasovna poruka ili se zove video poziv jer Remi i Elemental već godinama obožavamo zajedno. „Romantika”, „Usta na usta”, „Vertigo”, „Sama”, „Neustrašivi” ili „Bolji si” – Choose your warrior!

Veče je proletelo u tren oka, a kako smo se zagrejali i uhvatili zalet, došli smo i do bisa. Kakvi su oni mangupi, hej. Jeste li primetili? Smislili su genijalnu ideju da nas na bisu tako razneže uz „Malenu”, a onda taaako protresu uz „Goli i bosi”.

Njihova supermoć je da od nastupa u klubu naprave kolektivnu terapiju, da nam oko srca bude toplo i da nas kući pošalju sa osmehom i osećajem nade da će i sutrašnji dan biti lep.

Mina Erić Minić