PODELI

Enna Mesaroš ima 17 godina, živi u Novom Sadu i učenica je Srednje mašinske škole, smer- Tehničar za robotiku. Pisanje joj je hobi od osme godine. Od malena je volela da mašta i ubrzo je svoje maštarije prenela na papir.

O ideji da napiše svoj prvi roman, Enna kaže: Ideja za knjigu NE MAŠI MI NOŽEM ISPRED NOSA je nastala dugogodišnjim posmatranjem mojih vršnjaka u školi. Bez obzira na to što ne pratim rijaliti šou programe svaki dan sam primorana da učestvujem u jednom koji se odvija u mašinskoj školi. Zapitala sam se- Šta bi se desilo kad bih ušla u rijaliti šou? Kako bih se snašla? Zamišljala sam razne situacije i moje postupke u njima. Tako je nastala Lejla. Ona je uspešna, mlada devojka koja se bavi glumom, a pisanje i snimanje za youtube su joj hobi. Zatim sam se zapitala-Šta bi bilo kad bi postojao rijaliti šou samo za youtubere?

Iako je autorka tinejdžerka, tema o kojoj piše bliska  je njenoj generaciji, ali je jako poučna i za starije kako bi bolje razumeli mlade.

Glavna junakinja Lejla, koja je odlučila da uđe u rijalitiji u ovom romanu koji je ustvari njen lični dnevnik, na veoma zanimljiv način opisuje svoje doživljaje i ruši predrasude koje se često nepravedno vezuju za njenu generaciju. Njena generacija, kojoj je danas Youtube i Instagram ono što je mojoj generaciji bio Myspace i Facebook, vrlo je često na tapetu raznih mišljenja koja im baš ne idu na ruku. Označeni kao deca koja imaju sve i čija pažnja ne traje duže od 3 sekunde, to je generacija koja nosi breme etikete da su razmaženi. Takođe to je generacija čije odrastanje prati rijaliti – svojevrstan kontroverzan TV format koji se poslednjih godina bar u Srbiji izobličio u šund najgore vrste. Sve te specifičnosti odrastanja u takvom vremenu Lejla oseća na svojoj koži. Lejla je jutjuber koji se bavi književnošću i humanitarnim radom, devojka koja svoje slobodno vreme koristi da bi nešto novo naučila sve je iznenadila sa svojom odlukom da uđe u rijaliti i to ne bilo koji nego onaj koji će biti strimovan na youtube-u. Ostali učesnici su takođe mladi jutjuberi koji se na svojim kanalima izražavaju na najrazličitije načine i isto toliko su međusobno različiti. Toliko različitosti na jednom mestu stvara mnoštvo različitih doživljaja uglavnom zabavnih, ali takođe i dosta poučnih. Učesnici će kroz razne izazove ustvari biti u prilici da nauče veoma bitne lekcije o životu. Neke lekcije će biti naučene na dosta surov način, iako rijaliti u kome su odskače od klasičnog tipa rijalitija koji srećemo poslednjih godina kod nas.

Ovo je svojevrstan roman o devojci koja u rijalitiju doživljava najrazličitije stvari, ali takođe o celokupnoj generaciji čije odrastanje je toliko drugačije od odrastanja prethodnih generacija da to vrlo često dovodi do nerazumevanja i udaljavanja. Ovaj roman je tu da nam približi svet današnjih tinejdžera, da nam da priliku da razumemo izazove sa kojima se susreću i da shvatimo da i pored svih razlika i njima su potrebne iste stvari kao nama, a to su razumevanje, ljubav, podrška. Ta potreba koja je u srži bića svake generacije, vreme je da bude moćnija od svih razlika i da bude spona koja nas spaja.

Nina Ciganović