Britanski online radio, pulseradio.net, posvećen savremenoj muzičkoj sceni, svrstao je EXIT u top tri među 20 nezaobilaznih svetskih festivala. EXIT se našao na trećem mestu, odmah iza jednog od najvećih američkih festivala, Burning Man, i najpoznatijeg evropskog festivala, Glastonbury, a ispred drugih velikih festivala kao što su Sonar, Coachella, Melt ili Tomorrowland.

Pulse Radio navodi da je Petrovaradinska tvrđava jedna od najfascinantnijih festivalskih lokacija na svetu, te da je festival nastao kao muzički protest, ali je uprkos tome što je tokom godina rastao u smislu veličine i reputacije, zahvaljujući lokalnom gostoprimstvu i specifičnom ambijentu, zadržao srdačnu atmosferu. Kao posebna draž festivala ističe se činjenica da, pored velikih imena, na Petrovaradinskoj tvrđavi mogu da se čuju i nezavisni i lokalni izvođači, te da je festivalski provod rezervisan za večernje časove, dok posetioci danju mogu da se rashlade na nekoj od novosadskih plaža.

U članku posvećenom popularnim festivalskim destinacijama, ističe se da se putovanja više ne planiraju u odnosu na zemlju koju želite da vidite, već u odnosu na festival koji želite da posetite. Navedena je lista od 20 najznačajnijih festivala širom sveta, za koje vredi izdvojiti vreme i novac, od japanskih festivala Labyrinth i Fuji Rock, preko španskog Sonara, sve do američke Coachelle.

Originalni članak možete pročitati OVDE.

Ovo je samo jedno u nizu priznanja koje je EXIT tokom godina dobijao od mnogobrojnih eminentnih svetskih medija, poput medijskih magnata CNN, BBC, MTV, Euronews, listova The Sun, The Times i The Guardian i mnogih drugih.

Svetski mediji, mladi širom sveta, ali i muzička industrija sve više prepoznaju značaj festivalskog turizma, a nacionalne i lokalne vlasti sve više ulažu u razvoj festivala, kao važnog parametra na svetskoj kulturnoj mapi i važnog izvora prihoda. EXIT festival doprinosi lokalnoj turističkoj industriji Novog Sada sa oko 15 miliona EUR godišnje, a da je EXIT do sada doprineo turističkoj industriji Srbije sa preko 100 miliona EUR.

Ove godine, petnaesto izdanje najboljeg evropskog festivala je u znaku EXIT AVANTURE koja nas vodi na EXIT, od 10. do 13. jula 2014. na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i na SEA DANCE FESTIVAL od 15. do 17. jula na plaži Jaz, jednoj od najlepših plaža Jadrana.