PODELI

Poslednje veče EXITa proteklo je u znaku Nick Cave-a, žešćeg zvuka na Riffs&Beats bini, rekordnoj posećenosti Fusion bine tokom nastupa Dubioze kolektiv i otkazivanjem nastupa Rudimentala.

Svako veče EXITa bilo je posebno na svoj način, donosilo nova uzbuđenja i koncerte koje ne bi trebalo da propustite. Tako je bilo i sinoć.

Na glavnoj bini veče je otvorio sastav Veliki prezir, da bi oko 21.30h na binu izašao Block Party.

Nekoliko minuta pre 23h počeo je još jedan spektakularni vatromet, poput onog na otvaranju, koji je obeležio početak kraja ovogodišnjeg EXITa, a tačno u 23h na glavnu festivalsku binu izašli su Nick Cave and The Bed Seeds. Fotografi su imali pravo da fotkaju samo tokom prve pesme, a onda smo shvatili i zašto. Nicku je bio potreban prostor – od bine do publike bila je montirana konstrukcija kako bi mogao da silazi dole, što je činio vrlo rado, i stvarao neposredan kontakt sa ljudima u prvom redu. Na prvi pogled i prve zvuke odmah se stiče utisak da se radi o vrhunskim muzičarima, uigranom timu gde godine i iskustvo čine presudnu ulogu, što i nije neko iznenađenje.

Iznenađenje je usledilo tokom druge pesme kada su svi podivljali, Nick je bacio mikrofon, letelo je gudalo, svi na bini su “eksplodirali”, a i publika nošena njihovom nepresušnom energijom. Ta interakcija je potrajala, a Nick Cave opravdano je bio imenovan glavnom zvezdom ovogodišnjeg EXIT festivala.

Ovo je svakako bio jedan od koncerata koji nije trebalo da propustite.

Nakon njih trebalo je da nastupi sastav Rudimental, ali usled dvanaestočasovnog odlaganja leta i opreme koja je “zalutala” u drugi avion, morali su da otkažu svoj nastup. Organizatori i bend obećali su u najskorije vreme održavanje koncerta u Novom Sadu, a detalje ćemo saznati uskoro.

samostalni_referenti

Na Fusion bini, dok još sunce nije zašlo, odličnu žurku napravili su Samostalni referenti. Vesele note, veseli ljudi, zagrevanje za celonoćno ludovanje je moglo da počne. Odlična svirka koja jeste bila poprilično rano, ali vredelo je poraniti na tvrđavu zbog njih. Ovaj bend nepravdeno je zapostavljen i od strane medija, a i od strane organizatora festivala na kojih ih nema baš nešto, a zaista su majstori da naprave dobru atmosferu.

Nakon njihovog nastupa preselili smo se na Riffs&Beats binu gde su peti put na EXITu svirali Kraljevčani – Punished. Dočekao nas je žestok zvuk, čuli smo i jednu novu pesmu, a uigran tim Punished bande svirao je pred okupljenima čvrsto i sigurno opravdavajući potpuno peti nastup na EXITu i oživljavajući Explosive stage koji ove godine ne postoji, ali je završno veče na EXITu na Riffs&beats bini bilo upravo to – eksplozivno.

Punished

Na ovoj bini usledili su nastupi bendova: Bombarder, Infernal Tenebra, Kolaps, Moonspell.

Malo kasnije vratili smo se na Fusion gde se upravo završavao nastup japanskog benda 101A, bina se pripremala za Repetitor, a publika je pristizala tokom čitavog njihovog nastupa što zbog njih, što zbog zauzimanja mesta na vreme za Dubiozu kolektiv.

Repetitor je u poslednje vreme vrlo prisutan u medijima i često sviraju, a na EXITu su dobili odličan termin. Žanrovski gledano, bilo je logičnije da Samostalni referenti nastupe pre Dubioze kolektiv, ali i ovaj mladi trio je pružio 45 minuta dobre svirke. Ispraćeni su aplauzima i ovacijama, a onda je usledilo potpuno ludilo na Fusion bini.

Po rečima organizatora Dubioza kolektiv je oborila rekord posećenosti ove bine. Zaista, to je bio neverovatan prizor. Fusion je bio krcat, a i ograđeni prostor oko bine popunjen je u rekordnom roku, travnati deo preko puta bine koje je Almir nazvao tribine takođe je bio krcat. S obzirom da su u aprilu objavili novi album, očekivano je bilo da se nešto novo čuje i ovo je takođe bio jedan od nastupa koji nije trebalo propustiti.

dubioza_kolektiv

Dubioza kolektiv ima određeni scenario za svoj nastup što podrazumeva uvodni snimak tokom kojeg se na duhoviti način predstavlja bend. Čuli smo novu najavu, a usledio je i potpuno novi set pesama na kojem se našlo i nekoliko pesama sa novog albuma (“Volio bih”, “Tranzicija”, “99%”), nisu izostale ni “Kokuz”, “Blam”, “Vlast i policija”, “Firma ilegal”. Slušali smo i pesme sa albuma “Wild Wild East”, a atmosfera je bila zaista neverovatna. Momci su neprevaziđeni majstori za odličan štimung, a publika ih je ispratila u svakoj sekundi njihovog nastupa i odgovorila na sve zahteve Adisa i Almira. Mogu s pravom reći da je ovo bio najbolji festivalski nastup bosanskohercegovačkog benda na kojem sam ja prisustvovala u poslednje dve-tri godine. Publika je horski pevala pesme sa novog albuma što je definitivno dokaz da je “Apsurdistan” trebao biti više zastupljen na EXITu. Možda se Valter neće vratiti kao što pesma predviđa, ali Dubioza će se definitivno vratiti na EXIT jer ovaj njihov dolazak i nastup premašio je sva očekivanja.

Nakon Dubioze kolektiv program na Fusion bini zatvorili su još jedni vrhunski majstori dobre atmosfere – Orthodox Celts. Već na prve taktove publika ih je ispratila aplauzom i ovacijama i usledila je nova tura skakanja neumornih Egzitaša.

Kad podvučemo crtu nakon ovih pet dana, računajući i otvaranje EXITa, slušali smo dosta dobre muzike, doživeli pozitivna iznenađenja, uverili se u kvalitet nekih novih, mladih bendova, uspešno se izborili sa umorom, a sada je vreme za odmor i dodatno sređivanje ličnih utisaka.

publika

Verujemo da su svi oni koji su posetili EXIT zadovoljni provodom tokom prethodnih dana, a lepa stvar je i to što ove godine nije bilo nekih incidenata. Cashless sistem plaćanja umesto tokena se pokazao izuzetno dobar i efikasan, a propratni sadržaj na festivalu je bio zanimljiviji u odnosu na prethodne godine.

Tvrđava je još jednom bila mesto gde se okupilo mnogo ljudi sa različitih strana sveta, a po rečima organizatora R:Evolucija koju su osmislili za ovu godinu je uspela.

Tekst: Ivana Jovanović

Foto: Andrea Magazin, Ivana Jovanović

Nick Cave foto: EXIT photo team