Udruženje „Centar za obnovu kulture-Šid“ uz podršku Mesne zajednice Šid i Opštinske uprave Šid i prijatelja pop i rok muzike, organizuje Festival Autorske Muzike u Šidu, kao jednog događaja koji će upotpuniti kulturna dešavanja u ovoj sremskoj varoši.

Festival će biti održan u subotu, 20.8.2022. godine, u dvorištu MZ Šid, Karađorđeva 85, sa početkom u 20 časova.

Program Festivala je koncipiran kao takmičarsko-revijalni sa učešćem mladih neafirmisanih muzičara-kantautora koji su spremni da prezentuju svoj dosadašnji rad u stvaranju muzike (pop, rok, dens, trep, di-džejing i sl.).

“Kao entuzijasti, Dejan Jevtić i Davor Žderić iz Šida sa nekolicinom svojih prijatelja i velikih poslenika muzike koji se preko trideset godina bave muzičko-scenskim radom na teritoriji naše opštine i šire, imamo ogromnu želju i nameru da damo svoj skroman doprinos jednom segmentu iz oblasti muzike i kulture uopšte kroz Udruženje Centar za obnovu kulture-Šid koje je u osnivanju. U pripremi Festivala akcenat smo dali na naše sugrađanke i sugrađane, ali oni još nisu bili spremni da prezentuju svoj rad, osim Nemanje Ristića, poznatijeg pod umetničkim imenom H, koji će biti jedan od nosilaca programa na predstojećem Festivalu”, navodi se u saopštenju.

Pored Nemanje, na festivalu će publici predstaviti svoj autorski rad ROUZI i Ivan Jegdić iz Beograda, Todora VI Čulo iz Sremske Mitrovice, Vivien Kurtović iz Sombora, Lena Hrvojević iz Novog Sada, Steks Of iz Vrnjačke Banje, Kreja i Grca iz Sremske Mitrovice. Njihov rad će pomno pratiti žiri koji će na kraju Festivala da donese svoj sud o njihovom radu i prezentaciji i uz pomoć glasova publike (koja će moći preko društvenih mreža da daju svoj glas nekom od učesnika).

Kroz ovaj Festival, sada i u budućnosti, jedan ili više segmenata biće posvećeni preminulim sugrađanima koji su stvarali autorsku muziku i koji su ostavili zanačajan trag na muzičkoj sceni Opštine Šid, a neki i mnogo šire. To su:  Stevan Vićanović Sinđa, braća Bata i Draško Martinović sa grupom „Ledeno srce“ i Bojanom Milanovićem kao pevačem, Dejan Sladek Sole pevač i tekstopisac benda Oto Grunf, Milan Milinković Mića Basara solo gitarista, pevač i frontmen velikog broja Šidskih bendova).

Svakako ima još uvek sugrađana koji stvaraju ili su stvarali svoju muziku još od 60tih godina prošlog veka, pa sve do današnjih dana (pomenuću samo neke od njih: profesor Dragan Krsmanović, profesor Dragan Makivić, Bane Popović, Bojan Milanović i mnogi drugi iz tzv. mlađe garde koji su stvarali od sredine 80tih pa do danas) I oni će imati priliku da doprinesu da se ovaj Festival održi i dobije na važnosti kakvu zaslužuje svako autorsko delovanje, ne samo u sferi muzike, nego umetnosti i kulture uopšte.

“Nadamo se da će ovo biti početak jedne pozitivne i lepe tradicije očuvanja sećanja na naše sugrađane koji su to svakako zaslužili, ali i promocije kreativnosti i inicijative kod mladih stvaralaca koji imaju afiniteta da se bave muzikom i kulturom uopšte”, ističu organizatori Festivala Autorske Muzike.