Vukovarski filmski festival poslednjih desetak godina postao je čuven po sjajnoj atmosferi koja je stvorena na bazi sadržajnog  filmskog i muzičkog programa, s jedne strane, i više nego posebnog osećaja koji čine projekcije i koncerti na pod vedrim nebom, na peščanim adamama, ili brodu u plovidbi Dunavom.

Na programu jedanaestog izdanja Vukovar Film Festivala, na deset festivalskih  lokacija, u Vukovaru, Osijeku, Valpovu , Belom  Manastiru, publika će imati priliku da  pogleda ukupno 80 filmova, među kojima su i novi filmovi Majkla Hanekea, Fatiha Akina i Andreja Zvyagintseva, kao i komercijalne mega hitove, čije premijere su takođe bile u Kanu – Kako zavesti devojku na žurci, sa Nikol Kidmen u naslovnoj ulozi, i Paklena noć, sa Robertom Patinsonom.Srpski film  Rekvijem za gospođu J, Bojana Vuletića, nalazi se u takmičarskoj konkurenciji glavnog dugometražnog igranog programa, uz najavljeno gostovanje naše filmske ekipe. U takmičarskoj selekciji kratkometražnog igranog filma, jedan od devet filmova, jeste  ostvarenje Kamen u ruci, srpskog reditelja, Stefana Ivančića, asistenta na FDU. Film prati  jedanaestogodišnjaka Ivicu koji dane provodi s prijateljima, igrajući fudbal i lutajući neistraženim područjima svog grada. Kada saznaje da mu se roditelji razvode postaje ogorčen…Film je prikazan na ovogodišnjem Kanskom festivalu, u sklopu posebnog programa ACID Trip #1 Serbia.

U veoma zanimljivoj sekciji takmičarskog dokumentarnog filmskog programa, nalazi se, i film Panta Rei, našeg proslavljenog glumca, producenta i reditelja,Ljubiše Samardžića, za koji vlada ogromno interesovanje publike. Panta Rei je dokumentarni prikaz jednog vremena, putem svedočanstva Ljubiše Samardžića, i oslikava zlatno doba jugoslovenskog filma od 50-ih godina XX veka do danas. Kao narator, Ljubiša vodi gledaoca kroz kolaž anegdota i sete, filmskih inserata i bogate arhive ; kroz  lični  dnevnik prikazana je zapravo, detaljna istorija domaće filmske, televizijske, kulturne i umetničke scene.

Izuzetno atraktivan za publiku, jeste program Svet gde festival donosi mešavinu komercijalnih i nagrađenih umetničkih filmova. 120 otkucaja u minuti  Robina Campilla, koji je osvojio Kanski Grand Prix, Bez ljubavi Andreya Zvyagintseva, nagrada žirija u Kanu, zatim film Druga strana nade Akija Kaurismakija, dobitnika Srebrnog Medveda…Pored toga, tu su i interesantni prateći programi Viking invazija, (nordijski filmovi), Francuski fokus, komercijalni  dokumentarni filmovi jednako prepoznati od publike, kritike i medija, koji se prikazuju se na brodu Bajadera i tokom projekcija se plovi Dunavom ! U okviru pratećih programima dešavaju se matine projekcije, a tu su i radionice filma i stripa za decu, scenaristička radionica, promocije knjiga, tribine, retrospektiva kanskog laureata rumunskog reditelja Cristiana Mungiua…

Vukovar Film Festival svake godine, pored  izvrsnih filmova, ima i veoma interesantnu  i sadržajnu ponudu  muzičkog programa , gde nastupaju brojni regionalno popularni bendovi, a ulaz je slobodan. Ove godine,publika će moći da uživa u koncertima sastava Detour, Jinx i Kojoti.

O tome ko će dobiti Zlatni Šlep, odlučuju dva žirija u sastavu istaknutih filmskih profesionalaca.

Celokupan program možete naći na www.vukovarfilmfestival.com .