Gostovanje filmskog festivala “Slobodna zona” u Kulturnom centru Inđija biće organizovano od 19. do 22. aprila 2013. godine.

Ljubitelji filma će tokom ovogodišnje turneje imati priliku da pogledaju 5 najboljih ostvarenja sa poslednjeg festivala “Slobodna zona” održanog 2012. godine, koji govore o najaktuelnijim društvenim i političkim temama iz celog sveta.

U petak, 19. aprila, festival će otvoriti film “Hana Arent”, kojim se rediteljka Margaret fon Trota vraća posle višegodišnje pauze. Ovo je priča o ženi koja se smatra jednom od najznačajnijih i najoriginalnijih političkih mislilaca 20. veka. U subotu, 20. aprila, biće prikazan “Gospodin Lazar” Filipa Falardoa, a u nedelju, 21. aprila, dokumentarni film o liku i delu Boba Marlija pod nazivom “Marli” (r. Kevin Mekdonald).

Festival “Slobodna zona” završava se u ponedeljak, 22. aprila, kada će na repertoaru biti dve projekcije. U 21:00 na repertoaru je nagrađivani dokumentarac Dane Budisavljević “Nije ti život pjesma Havaja”, u kojem autorka kroz ritual porodičnih ručkova progovara o nerazumevanju i neprihvatanju različitosti u intimnom krugu svoje porodice. U 22:00 biće prikazan intrigantan film Juna Haukelenda “Ponovo zajedno – 10 godina nakon rata”, koji pruža uvid u pokušaj mirovnog dijaloga između studenata srpske i albanske nacionalnosti na Kosovu, kao i u njihove napete susrete, prvo 1999. godine, neposredno pre bombardovanja, a onda i 10 godina kasnije, 2009. godine.

Sve projekcije počinju u 21h a ulaz na sve projekcije je besplatan.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.