Ako vam neko kaže da DJ nije muzičar i da „samo pušta muziku sa kompa“, predložite mu da poseti Schiller-ov nastup. Naravno, sigurno postoje neki koji zapravo samo puštaju muziku, ali Kristofer fon Dajlen (aka Schiller) je stvara, a na ovoj turneji, uz učešće još dvojice članova.

Elektronski trojac iz Nemačke nam je 18. januara, prvi put u Beogradu u Hali sportova, priredio doživljaj za pamćenje. Doživljaj, jer nije u pitanju samo sinergija semplova, sintisajzera i elektronskih perkusija već i igra svetala i veliki video bim koji je pratio svaku numeru. Sve je to rezultiralo audio vizuelnim spektaklom, kome je prisustvovalo zadovoljavajuće mnogo ljudi (da, ulaznice su, prema mojim informacijama, bile rasprodate).

Po izlasku na binu, uz prve dve numere, „Ultramarin“ i „Das Glockenspiel“, počeli su da uvode publiku u audio vizuelno putovanje zvano Schiller. Hipnotišući ritmovi i ambijentalni semplovi, praćeni svetlosnim efektima, bacali su publiku u trans, a bend je samo gradio priču i, kako se Hala popunjavala, delovalo je kao da se krivi prostorno vremenski kotinuum. Ono što je mene oduševilo jeste igranje sa konvencijalnom elektronskom muzikom i stvaranje iste na licu mesta. To je ono kad vidite muzičare na bini da se gledaju i razumeju, a ovim momcima to sjajno uspeva u okruženju elektronike.

Sjajan kontakt sa publikom, uprkos zaklonjenosti svojom radnom stanicom, Kristofer je upotpunio obraćanjem publici u kom je naveo da nije znao šta da očekuje jer su prvi put u Beogradu, da je oduševljen i da ćemo se videti uskoro. Koliko se bendu zaista dopala publika govore i dva bisa, nekoliko naklona i iskreno zadovoljstvo na licima svih članova.

Negativne strane su bili mali tehnički problemi, u vidu povremenog karakterističnog krckanja kablova, što i nije čudno jer je bilo zaista mnogo elektronike na bini i mnogo vati ozvučenja, kao i zujanje plastične konstrukcije na krovu Hale, usled jakih basova, ali ništa od navedenog nije mnogo uticalo na generalni doživljaj. Nadamo se novom putovanju uskoro.

Stefan Nedeljković

Foto: Nena Plivelić