PODELI
Foto: Natalija Karanović

Prošlo je 28 godina od prvog beogradskog koncerta Goblina u bašti KST-a koji je snimljen i objavljen kao njihov prvi live album, a sinoć se ponovila magija koja je verovatno tada i nastala. Neke nevidljive niti spajaju bend i ovaj prostor, a te niti obavijaju se oko publike pa ih pribiju i prebacuju na dva sata u neki poseban univerzum.

Ovo veče otvorili su mladi i perspektivni gosti, bend Ubili su batlera, kojima želimo da budu uporni i stvaraju karijeru kao i kolege koje su im ukazale poverenje. Dali su sve od sebe da pred punom baštom odsviraju najbolje kako umeju i verujemo da će biti još prilika da ih čujemo na raznim binama.

Foto: Natalija Karanović

Nema te izgužvane misli koju iz glave ne poteraju u zaborav svojim osmesima i izlaskom na binu Golub, Vlada, Alen, Leo i Firca. Sva pažnja tog momenta usmerava se na fabriku adrenalina i serotonina koja nastupa pod imenom Goblini.

I kreće se odmah žestoko, jer kako drugačije, i nastavlja do kraja bez pauze i predaha do poslednje kapi znoja. “Luna” je pravi izbor za početnu numeru i način da se pokrene lavina emocija. Svi kao jedan pevaju, skaču, razmenjuju poglede koji govore da im je izuzetna čast što su tu. I jeste i čast i privilegija.

Foto: Natalija Karanović

Bašta KST-a je vrlo intiman prostor koji ne prima previše ljudi, ali može da ih stane sasvim dovoljno da sve eksplodira za čas, a tako je bilo i ovog puta.

“Petra”, “U magnovenju”, “Mirno more”, “Elesdi se vraća kući”, “U odbrani zla”, “Ona misli  da zna”, “Deca iz komšiluka”, “Ti si taj”, “Negde pred zoru”, “Žmigavac”, “Daleki put”, “Za Lorenu”…svaka od njih izazivala je određenu emociju, ekstazu u publici koja je tokom čitavog koncerta slala bendu nemerljivu ljubav. Golub takođe nije krio svoje uzbuđenje i svoja osećanja dok je komunicirao sa publikom između pesama.

Uz velike hitove koji su se nizali, atmosfera je bila konstatno odlična, a dodatnu čar ovom koncertu dala je gošća na bini, Una, koja ima svega 9 godina, ali je bez treme i stida pevala zajedno sa njima “Ima nas”.

Foto: Natalija Karanović

Drugi momenat za pamćenje bio je kada je Vladislav Kokotović skinuo bas gitaru i predao je svom sinu Nikoli da odsvira “Voz”, a on se spustio u publiku na kratko da uživa u koncertu s one druge strane. Prizor neprocenjiv, ponos veliki. A da je nasledio očev talenat dokazao je time da se nije osetilo Vladino odsustvo sa bine.

Još jedan moćan momenat ove večeri bila je i video poruka Borisa Novkovića za Gobline koju je ekipa Remix Press portala snimila dva dana ranije na CMC festivalu i koju smo im pokazali pred izlazak na binu. Golub je ovu informaciju podelio sa publikom i rešio da otpevaju “Tamaru” uz pomoć prijatelja benda Ivice Drobca kojem se za mikrofonom pridružio i Zoran Stefanov Kiza iz Iskaza. Publika je inače non stop pevala “Tamaru” te je ovo zaista bio šlag na tortu i ispunjenje želje mnogih prisutnih.

Ljudine i jedan od naših najboljih bendova, to su vam Goblini.  Iz koncerta u koncert dokazuju svoju veličinu, moć i dominaciju. Jačina svake reči koju otpevaju meri se u tonama, a taj savršeni zvuk za koji je zaslužan i Dragan Alimpijević Pik, njihov ton majstor, podvlači svako otpevano slovo.

Foto: Natalija Karanović

Kada bi me neko pitao kako izgleda iz moje perspektive najbolji koncert, rekla bih ovako. Možda nije bio njihov najbolji na kojem sam prisustvovala, ali se definitivno nalazi u Top 3.

O Goblinima ne bi trebalo pisati u superlativu nego u superlativu superlativa da postoji. Definitivno su jedan od naših najboljih pank rok bendova i to će trajati još mnogo, mnogo godina kao i ovi tradicionalni koncerti krajem avgusta u bašti KST-a.

Pogledajte i ovaj BONUS VIDEO, pa recite – zar ne bi bilo prejako da jednom čujemo ovo i uživo?

Ivana Jovanović

P.S. Snimke i dodatne fotografije sa festivala i koncerata koje posećujemo možete naći na našim Instagram i Tik Tok nalozima.