PODELI

U nedelju, 10. marta 2019. sa početkom u 10 časova u Novom Sadu održaće se Gradska smotra recitatora pod nazivom „Pesniče naroda mog“. Domaćin ovogodišnje gradske smotre je „Novosadsko pozorište“, a organizator je Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine u saradnji sa Klubom Umetnika Bina iz Novog Sada.

Gradska smotra recitatora je, nakon školskih smotri, drugi nivo takmičenja svih mladih recitatora, koja vodi plasmanom ka zonskom, pokrajinskom i republičkom takmičenju u kazivanju poezije.

Na smotri će se predstaviti 80 recitatora u tri uzrasta: mlađi uzrast (učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole), srednji uzrast (učenici od petog do osmog razreda osnovne škole) i stariji uzrast (srednjoškolci, studenti i stariji).

Recitatore će pratiti selektor iz pozorišnog miljea, Miodrag Petrović (glumac SNP-a iz Novog Sada), a najboljih 7 recitatora iz svakog uzrasta plasiraće se na Zonsku smotru recitatora, koja se održava 16. i 17. marta 2019. godine u Baču. Na sam dan takmičenja posetioce i takmičare očekuje i kulturno-umetnički program.

Ovim projektom se postiže aktivno uključivanje mladih u kulturu govora, poeziju i kulturu uopšte. Pored takmičara, na smotri će biti angažovani i volonteri, mladi i zainteresovani ljudi koji će učestvovati u kreiranju i sprovođenju pripremnih aktivnosti, kao i realizaciji samog takmičenja.

Projekat doprinosi povećanju informisanosti mladih o kulturnim događajima, podizanju svesnosti kod mladih o važnosti negovanja jezika i kulture i pruža priliku da se i sami priključe kulturnim dešavanjima u gradu što je od izuzetnog značaja u vremenu kada elektronska komunikacija zaokupira pažnju i vreme.

Foto: promo