Udruženje “Prevent” 26. juna 2019. godine od 17 do 20h na glavnom platou Štranda sprovodi javnu akciju pod sloganom  “Podrži. Ne kažnjavaj”, kao jednu od najznačajnijih aktivnosti na projektu „Dozvolite da se predstavim“. Projekat se sprovodi pod pokroviteljstvom OPENS 2019 – Omladinska prestonica Evrope Novi Sad. Cilj projekta je doprineti unapređenju stepena bezbednosti i smanjenju stepena diskriminacije mladih u riziku od socijalnog isključivanja kroz promovisanje različitosti i edukaciju u Novom Sadu tokom 2018. i 2019. godine.

“Pozivamo vas da se zajedno sa nama uključite u globalnu kampanju Podrži. Ne kažnjavaj koja će se u sredu, 26. juna, održati u preko 200 gradova širom sveta, a čiji je inicijator IDPC mreža sa sedištem u Londonu”, poručuje Prevent.

“Podrži. Ne kažnjavaj” je međunarodna kampanja koja ima za cilj da raširi svest o negativnim posledicama rata protiv droga i promoviše politiku poštovanja ljudskih prava i zaštite javnog zdravlja, da menja zakone i politike koje onemogućavaju pristup intevencijama smanjenja štete (eng. harm reduction) i drugim servisima zasnovanim na naučnim dokazima, kao i da zaustavi kriminalizaciju korisnika droga.

Posetioci javne akcije će moći da se fotografišu u foto kabini, a na fotografijama će se nalaziti poruka „Podrži. Ne kažnjavaj“, da se informišu o akciji i razgovaraju sa članovima Udruženja „Prevent“, uzmu promotivni edukativni materijal i odigraju igricu „Ne radi se, čoveče“. Ove godine posetiocima nudimo još jednu zanimljivu interaktivnu aktivnost. Tokom trajanja akcije New Point of Culture crtaće grafite sa porukama koje su simbol kampanje, ali i poruke posetilaca.

Paralelno sa ovom javnom akcijom, putem interneta se sprovodi kampanja „Podrži. Ne kažnjavaj“ u okviru koje je Udruženje „Prevent“ napravilo ram za profilne fotografije na društvenoj mreži Facebook gde je tokom prethodnog perioda objavljeno nekoliko infografika sa informativnim i edukativnim podacima.

Udruženje „Prevent“ postoji 15 godina. Jedan od ciljeva udruženja je prevencija bolesti zavisnosti i polno prenosivih infekcija. Od svog osnivanja Prevent sprovodi programe smanjenja štete među osobama koje injektiraju drogu. Trenutno je Prevent jedina organizacija u Srbiji koja sprovodi ovaj vid programa.

Omladinska prestonica Evrope je titula koju je dobio Grad Novi Sad za 2019. godinu. Titulu nosi grad, ali ona pripada svim njegovim stanovnicima od 15te do 30te godine.

A, OPENS – Omladniska Prestonica Evrope Novi Sad je Savez udruženja koji je tu da, zajedno sa svojim partnerima sprovodi program na osnovu kojih je Novi Sad nosilac laskave titule. OPENS2019 je u 2018. godini, konkursom izabrao 42 organizacije, koje sprovode 46 programskih aktivnosti iz aplikacije na osnovu koje je Novi Sad i postao Omladinska prestonica Evrope 2019. godine. Tim aktivnostima će samo u 2018. godini biti obuhvaćeno 75.000 mladih, dok će za tri godine biti uključeno preko pola miliona mladih iz cele Evrope. Projekat se finansira iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine i Grada Novog Sada.

Foto: Prevent