Režija: Joahim Roning
Scenario: Linda Vulverton
Glavne uloge: Anđelina Džoli, El Faning, Mišel Fajfer, Ed Skrejn, Sem Rajli

Nedavno je u bioskope stigao željno očekivani drugi deo filma “Grdana – Gospodarica zla” (Maleficient) koji je nastavak prvog dela “Grdana – zla vila” iz 2014. Ovo Diznijevo ostvarenje, za razliku od svog prvenca, donosi nešto mračniju i sofisticiraniju priču.
Naracija filma je slična kao u prvom delu što je i očekivano jer je i nastavak nastao iz pera Linde Vulverton dok režiju za “Gospodaricu zla” potpisuje reditelj petog dela “Pirata s Kariba”, Joahim Roning. Moram da priznam da me je scenario u prvom delu oduševio preokretom na kraju filma, time što Auroru poljubi Grdana što se može protumačiti kao nedvosmislen feministički hajp.

I prvi i drugi deo filma su izuzetno vizuelni, fotografija je fantastična kao i kostimi, šminka specijalni efekti. Mislim da je iako vizuelno malo prostiji i smireniji (manje šarenila), drugi deo bolje korespondira sa pričom i nema toliko detalja koji odvlače pažnju, nego slika prati scenario dok je u prvom delu bilo obrnuto.
I dalje se u filmu radnja odvija oko princeze Aurore (Ružica na srpskom) i Filipa kojima ovaj put Grdana, njena zaštitinica staje na put i dolazi u sukob sa kraljicom, Filipovom majkom. Rat između dve zemlje se pretvara u rat između dve žene, koje sjajno igraju dva holivudska giganta: Mišel Fajfer i Anđelina Džoli. Dok Mišel Fajfer igra kraljicu šekspirovski dramatično, Anđelina pogledom, bojom glasa i gestikulacijama gotovo bez reči dočarava višeslojnu ličnost Grdane. Ove dve dame zaista pokazuju kako se u prosečnoj priči sa million klišea mogu napraviti višeslojene i zanimljive uloge. Anđelina je pokazala da je sjajna glumica i da može harizmom i karakterom da nosi na plećima glavnu ulogu. Ona je zaista, svidelo se to nekome ili ne, gospodarica velikih ekrana.
Grdana broj dva iako nazvana “Gospodarica zla” uopšte nije jednodimenzionalan film već prelazi u malo dublje filozofske i opskurnije teme, borba između vilenjaka i normalnih ljudi, pa mogu slobodno zaključiti da je od prvog deo koji je bio namenjen samo devojčicama postao i film za odrasle.

Dragica Mačkić