PODELI
BBA

Osim čuvene Zaječarske gitarijade, poslednjeg avgustovskog vikenda demo bendovi su se takmičili i u Aranđelovcu. Festival “Aranđelovac zove” je od početka bio orijentisan na promociju neafirmisanih bendova, prvo iz samog grada, a kasnije i iz okoline. U dva dana, 25. i 26. avgusta, deset od preko četrdeset prijavljenih bendova trebalo je da pred žirijem pokaže šta zna i ume. Namerno sam napisao “trebalo je”, jer je bend Echo Spiritus otkazao svoj dolazak u Aranđelovac, a ubrzo se saznalo da su to učinili jer su odlučili da se pojave na Gitarijadi u Zaječaru.
Zbog toga su se prve večeri takmičili bendovi Wan Zhulj, Promonael, Restore i Пetra, dok su u revijalnom delu nastupili Rulja INC, Karakondžule i Oslobodioci. Žiri je doneo odluku da se iz prve večeri u finale plasira grupa Restore. Druge večeri šestog festivala Aranđelovac zove takmičili su se Sara Džesika Panker, Ozarje, Adam, Midoli i BBA, dok su u revijalnom delu nastupili bendovi Čikine bombone i Čvrge. I druge večeri je bilo otkazivanja nastupa, ali u revijalnom delu. Naime, zbog sprečenosti jednog člana, bend The Trash (tribute to The Clash) nije zabavio publiku, a ni mene, iako sam željno čekao da ih čujem i vidim.
A četvoročlani stručni žiri, koji su činili Olga Kepčija, Vlada Janković Džet, Zoran Lazarević (Kiza Batman) i Rodoljub Stojanović Rođa, predstavnik izdavačke kuće “Multimedia records”, doneo je jednoglasnu odluku ko je pobednik.

Evo i saopštenja organizatora festivala, udruženja Aranđelovac zove objavljenog na društvenim mrežama: “Pobednik ovogodišnjeg  festivala, po odluci stručnog žirija, je bend BBA i kao nagradu dobija snimanje singla u odabranom aranđelovačkom studiju. Najbolji gitarista festivala je Milan Marković  iz benda Adam i kao nagradu je osvojio električnu gitaru. Pošto je jako teško bilo izdvojiti par bendova, jer su svi na svoj način uobličili ovu manifestaciju, odlučili smo da izmenimo prethodno najavljenu nagradu i podelimo je svim učesnicima festivala. Svi koji su učestvovali na festivalu Aranđelovac zove 6 će, u saradnji sa organizacijom, moći da ostvare učešće u mnogobrojnim festivalima u Srbiji 2024. godine, a možda i van nje. Sve što treba je da nam se jave početkom sledeće godine radi dogovora oko saradnje.”
Dakle, grupa BBA iz Aranđelovca je pobednik ovogodišnjeg takmičenja. Upravo zbog toga žiri nije bio iz grada pod Bukuljom, da neko ne bi ni pomislio da je takmičenje namešteno. Jednoglasna odluka žirija me i nije iznenadila, jer je grupa BBA imala najinteresantniji nastup u obe takmičarske večeri. Zamislite spoj hardkora i hiphopa sa elementima pastorale – šumadijski, a svetski. Uostalom, pogledajte.

Osim pobednika festivala, moju pažnju su privukli i grupe Restore i Midoli, kada govorimo o demo bendovima. A kada pričamo o revijalnom delu programa, Oslobodioci su “ukrali šou”. Bend koji postoji više od trideset godina, na sceni nastupa sa žarom demo benda, a zvuče kao da su prošli sve moguće festivale i klubove. Njihov nastup je bio školski čas kako jedan rokenrol bend treba da zvuči i gine na bini. Jedva čekam da ih ponovo negde vidim i čujem.

Oslobodioci

To što je jedna demo grupa otkazala nastup na jednom da bi se pojavila na drugom takmičarskom festivalu je legitiman stav iz ugla benda, ali ne i iz ugla publike ili organizatora. Do toga dolazi (verujem da se nije prvi put desilo u Srbiji) jer su demo festivali međusobno neorganizovani i neusklađeni. Ako izuzmemo Zaječarsku gitarijadu, kao najdugovečniju, i Bunt rok festival, koji je, pre svega, format na televiziji, ostale gitarijade po Srbiji nemaju toliki značaj. A mogle bi da imaju, naročito ako se međusobno organizuju. Na primer, bendovi sa juga Srbije takmiče se na jednom, oni sa zapada na drugom, sa istoka na trećem, u Vojvodini makar dva festivala, u regionu Beograda i više, pa da pobednici svih tih festivala učestvuju u JEDNOM finalnom takmičenju. To mi je palo na pamet kada sam bio na festivalu Aranđelovac zove gde su učestvovali bendovi od Vlasotinca do Bačkog Petrovca. Ne mora da znači da je dobra ideja, samo razmišljam naglas.
Srbija (a i cela bivša Yu) je puna demo bendova, od kojih su mnogi svojim trudom i radom zaslužili da naprave korak dalje. Dobrom organizacijom svih onih koji se bave rok muzikom možemo im pomoći u tome. Organizatori festivala demo bendova će moju podršku imati dokle god budu prednost davali takmičarskim bendovima u odnosu na revijalne učesnike.

Tekst i foto: Ivica Drobac