U subotu, 26. septembra u subotičkom klubu Pogon, svoj prvi koncert u ovom gradu, održao je dugo očekivani hrvatski bend, Hladno pivo.

Subotičani će ovo veče dugo pamtiti jer muzički spektakl koji su im organizatori pripremili trajao je čitavih šest sati. Da će koncert biti vrlo uspešan u samom startu pokazala je velika zainteresovanost publike i iz drugh gradova, pa je tako iz Novog Sada krenuo jedan autobus, ali i veliki broj publike koja je došla sopstvenim prevozom.

Nemoguće je zaboraviti i ne pomenuti sjajnu ekipu u autobusu koja se većim delom sastojala od onih koji baš i nisu u cvetu mladosti. Ajmo reći da su to one najbolje godine 🙂 Atmosfera je bila prava ekskurzijska, a kako na svakoj ekskurziji ima makar jedan šaljivdžija, imali smo ga i mi. Moljac, ovo je pozdrav za tebe! 🙂

U Subotici nas je dočekala kiša. Sitna ali dosadna. I mada za Subticu kažu da je najdepresivniji grad u Srbiji, mene je ove večeri pri samom izlasku iz autobusa zapljusnula sjajna energija. Ispred kluba Pogon, koji sam prvi put posetila ove večeri, dva sata pre nastupa Hladnog piva, već se okupio zavidan broj ljudi.

Okačiš akreditaciju oko vrata, ušetaš u klub, a tamo te dočeka gomila nasmejanih ljudi. Nedoživljeno! Uvek postoji neki namćor za šankom, ili nekim stolom koji ima “al je dosadno” izraz lica. E pa, verovali ili ne, u depresivnoj Subotici, nema. Vrlo moguće da je tu poplavu serotonina, endorfina, dopamina i ostalih “ina” izazvala činjenica da Hladno pivo do ove večeri, nikada nije nastupalo u Subotici.

Koncert_Hladno_pivo_Pogon_35

Kao što sam već pomenula, ova groznica subotnje večeri trajala je šest sati, a čast da je započne, imao je subotički sastav Nafta (ex Džukele). Sem vremena, organizatorima je sve išlo na ruku, mada se na kraju ispostavilo da ni vreme nije imalo nikakav uticaj na odziv publike, jer kako sam kasnije čula, koncert je bio raspordat, pa je tako i nastup Nafte počeo tačno na vreme, u pola deset. Poznat lik svima nama koji smo devedesetih jako dobro znali ko je Bane i ko su Džukele, pojavio se na bini, i još poznatijim glasom poželeo dobro veče svim prisutnima. A bilo ih je, jedno 80% od kapaciteta kluba. Veseloj publici trebalo je samo par početnih tonova da bi uz čašu omiljenog pića počeli da cupkaju. A onda se cupkanje pretvorilo u šutku koja je kulminirala uz svima poznatu pesmu “Amerika”. Sat vremena njihovog repertoara bilo je sasvim dovoljno da publiku dodatno razveseli i pripremi za apsolutni spektakl koji je usledio.

Nakon brze razmene instrumenata na bini, san mnogih Subotičana je počeo da se ostvaruje. Mile i ostatak HP ekipe pojavio se na bini i uz pesmu “Bivša žena” sa poslednjeg albuma “Dani zatvorenih vrata”, i jedno “Dobro veče Subotica” pokrenuo lavinu oduševljenja, vrisaka i ruku podigutih u vis.

Prvih par pesama bilo je potrebno da se namesti savršen zvuk jer zbog veoma pametnih i za život neophodnih političkih poteza Hrvatske i Sprske vlade u poslednjih nekoliko dana, Hladno pivo nije moglo doći sa svojom standardnom opremom na ovaj koncert. Uz upravo tu informaciju koju je Mile preneo publici, prostor Pogona ukrasila je gomila srednjih prstiju podignutih u vis. A šta drugo?!

Koncert_Hladno_pivo_Pogon_05

Sa novog albuma Hladno pivo je ove večeri odsviralo veliki broj pesama. Pored već pomenute “Bivša žena” čuli smo i “Vjeruj u mene”, “Firma”, “Dibidus”, “Dan oslobođenja”, “Messi”, “Mojoj majici” koju je najavio tako što je izvršio detaljan pregled majica u publici, ali i pozdravom za Gobline koji su iste ove večeri nastupali u Zagrebu, i Goluba koji je zajedno sa njima otpevao ovu pesmu.

Naravno, nisu izostali ni veliki hitovi poput “Nije sve tako sivo”, “Pitala si me”, “Može”, “Pravo ja”, , “Svijet glamura”, “Maderfakersi”, “Jednim osmjehom”, “Supermen”, “Na ovim prostorima”, “Pjevajte nešto ljubavno”, “Konobar”, “Šank”, “Zimmer frei” i mnoge mnoge druge. I bez ikakve razlike publika je uz svaku pesmu skakala i pevala istim intezitetom od početka do kraja koncerta. Letele su gomile čaša piva, šutke su bile konstantne, i bez obzira gde su se nalazili, da li kod samog ulaza ili u prvom redu, publika je bila u istom transu. Oni silni hormone sreće potpuno su okupirali Pogon, i Hladno pivo je to sasvim sigurno osetilo. Upravo zbog toga ovaj koncert je imao čak dva bisa. Nakon zvaničnog kraja koncerta, horsko dozivanje Hladnog piva nazad dovelo je do prvog bisa na kom su odsvirali “Ezoterija” i “Kirbaj i kotlovina”. Publici koja je toliko dugo čekala ovaj koncert, to nije bilo dovoljno, a Hladno pivo je to osetilo ali i razumelo. Njihovo oduševljenje i ljubav prema ovom bendu kao nagradu dobilo je i drugi bis, te su se uz pesme “Pijan”, “Nema više” i “Vjeruj u mene” pozdravili sa svojim omiljenim bendom.

Ali tu provodu nije bio kraj. Žurku su najvećim domaćim i stranim rock i pank hitovima, začinili Subotičani koji čine bend Svar. Ovaj bend je dobro poznat Novosađanima pošto su oni česti gosti u našem gradu. Bilo je nešto malo pre četiri sata ujutru kada su publika i članovi benda Svar ostavili poslednji atom svoje snage u Pogonu i otišli kućama veoma zadovoljni.

Ovo je bila noć bez ijednog incidenta ili bilo kakvog problema te ću iskoristiti priliku da čestitam novosadskom  Shamrock baru na organizaciji ovako sjajne večeri.

Koncert_Hladno_pivo_Pogon_14

Na samom početku koncerta Hladnog piva Mile je rekao “Ja stvarno ne znam što je nama ovoliko dugo trebalo da dođemo u Suboticu”. To je prosto neverovatna činjenica, ali sve ima svoje zašto. Silna želja publike da ih vidi i čuje u svom gradu, ali i poštovanje i zahvalnost benda što su tu, ovaj koncert su etiketirali kao jedan od najboljih ikada u Subotici. Svi se nadamo da Hladnom pivu neće trebati toliko dugo da dođu ponovo u “depresivnu” Suboticu, kojoj ustvari samo treba malo opipati puls i pružiti tako malo za sreću.

Više fotografija pogledajte ovde.

Andrea Magazin
Foto: Dejan Tikvicki