Treći međunarodni festival saksofona (Belgrade SAXperience) u Srbiji ove godine održava se od 6. do 9. oktobra u Beogradu i to u znaku jubileja – 170 godina od patentiranja saksofona.

Prve večeri nastupaće najistaknutiji francuski džez saksofonista nove generacije, Batist Erban (Baptiste Herbin) sa kvartetom Luke Ignjatovića u Velikoj sali Doma omladine, a zatim će nastupiti kvartet našeg saksofoniste Uglješe Novakovića.

Koncert Batist Erbana i kvarteta Luke Ignjatovića je veliko finale turneje po Srbiji u okviru programa “Francuska muzička jesen”, a podršku ovom koncertu je pružio Francuski institut u Srbiji i Societe Generale banka.

Na festivalu će nastupiti istaknuti saksofonisti iz Francuske, Austrije, Rusije, Italije, Amerike i Srbije: Batist Erban, Nikola Arsenijević (Francuska), Duo Aliada (Austrija, Nikita Zimin (Rusija), Milano kvartet saksofona (Italija), Derek Braun (SAD), Uglješa Novaković, Luka Ignjatović, Kristijan Mlačak, Rastko Obradović, Milan Savić, Bunford Gabor i Srđan Paunović u različitim sastavima, kao i Gudački orkestar sa dirigentom Aleksandrom Sedlarom (Srbija).

Festival je i ove godine značajno podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Tokom sva četiri dana Festivala predviđeni su popodnevni koncerti za najmlađu publiku i njihove roditelje “Upoznajte gospodina saksofona” i to na otvorenom ispred Doma omladine i Mikser Hausa, na Cvetnom trgu i na platou ispred hotela Radisson Blu (oficijalni hotel Festivala), kada će nastupiti Dečiji orkestar saksofona i predstaviti ovaj instrument u glasnom i veselom stilu. Takođe, svake večeri tokom festivala od 22h vas očekuju “Koncerti u klubu” (Wurstplatz bar i Mikser Haus) gde će se održavati nastupi naših istaknutih saksofonista sa svojim sastavima i Vando Jam Session sa učesnicima festivala.

Osim nastupa, svakog dana od 9h u Kulturnom centru Beograda u galeriji “Artget”održaće se edukativni deo festivala, kada će učesnici iz inostranstva održati majstorske kurseve. Kurseve će moći aktivno da pohađaju učenici, studenti i profesori saksofona, dok će za ostale zainteresovane biti omogućeno pasivno učestvovanje. Takođe, u ovom prostoru će biti organizovan i mali sajam saksofona gde će svoje proizvode predstaviti: Selmer i Vandoren, koji su značajno podržali festival, kao i Leggere, Jody Jazz i drugi.