Foto: CON

Proteklih nedelju dana u Novom Sadu bilo je u znaku CON konferencije. Od subote, 25. novembra, do petka, 1. decembra, ukupno je održano preko 10 panela, jedan showcase, tri koncertna dana i preko dvadeset filmova je prikazano na više lokacija. CON konferencija je svojim drugim izdanjem ukazala na potrebu za ovakvim događajem u gradu i omogućila da posetioci na kvalitetan način zadovolje svoje kulturne potrebe. Takođe, imali smo priliku da na panelima čujemo aktere iz muzičke i filmske industrije iz celog sveta i sagledamo stvari iz njihovog ugla.

Conference, Confluence, Concerts, Connection-ove četiri ključne reči nisu slučajno bile odabrane da opišu događaj koji je trajao sedam dana. Bunt Showcase je označio početak, a koncerti bendova M.O.R.T. i Obojeni program bili su poslastica poslednjeg dana konferencije u Novom Sadu. Već od danas i Beograđani mogu uživati u filmskom i muzičkom programu do 5. decembra u Dorćol Platzu.

Utorak i sreda su nam doneli vrlo zanimljive panele u kojima su učestvovali gosti iz Srbije, Nemačke, Mongolije, Mađarske, Rumunije, Rusije…Takođe, svoje samostalno predstavljanje u formi intervjua imali su: Natsagdorj George Tserendorj, Sara Gigante i Dmitry Zaretsky. Natsagdorj George Tserendorj dolazi iz Mogolije gde organizuje muzički festival Playtime koji po svom konceptu podseća na EXIT festival, a i održava se u isto vreme. Zbog “lošeg datuma”, jer su tada velike vrućine, nisu u mogućnosti da bukiraju bendove koji dosta koštaju jer ne postoji mogućnost da bend produži na još jedan događaj, pa da se time i cena koriguje. No, ipak, uspevaju da dovedu zanimljiva imena kako iz “komšiluka” tako i svetski poznate bendove, pa i da prodaju oko 20% ulaznica pre nego što objave imena izvođača za narednu godinu. Bez obzira što su na drugom kraju sveta, izazovi se ne razlikuju u odnosu na naše podneblje. Zapravo oni zbog visokih temperatura imaju izazov više.

Foto: CON

Dmitry Zaretsky u Srbiju se doselio iz Rusije polovinom ove godine i već je napravio “bum” sa svojom agencijom Honeycomb jer su najavili koncert Ed Širana u Beogradu u avgustu sledeće godine. Više od 20 godina je u muzičkoj industriji i radio je događaje na prostoru Evrope i Azije sa najvećim imenima svetske scene, a kao nešto dosta zanimljivo u karijeri izdvojio je organizaciju koncerta benda Imagine Dragons u Azerbejdžanu jer je to bio prvi koncert tamo za koji su se prodavale ulaznice. Nisu tražili sponzorstva od Vlade Azerbejdžana i uspeli su da prodaju nekoliko destina hiljada ulaznica što je veliki uspeh. Koncert iste grupe radili su letos i u Sofiji. U Beogradu su nedavno imali rasprodat koncert grupe Enter Shikari na kojem je oko 95% publike govorilo ruski. Dmitry kaže da je tu infomaciju dobio tek pre nekoliko dana i da je bio iznenađen, ali s obzirom na to da je na panelu izneo informaciju da imaju sistem komunikacije sa svojim sunarodnicima preko aplikacije Telegram i da se info brzo širi, to i ne čudi. U svakom slučaju tokom razgovora o tom događaju došli smo do zaključka da je sledeći koncert ovog benda poželjno izmestiti na veće mesto je Dom omladine Beograda nema dovoljno veliki kapacitet. Njegova agencija ima još planova koje će otkriti u skorije vreme te s nestrpljenjem čekamo da čujemo koga ćemo još moći da slušamo u Srbiji zahvaljujući njima.

Foto: CON

Sara Gigante je menadžerka Charm Music-a za Srbiju i Hrvatsku i voditeljka promocije Charm Music Group, ujedno jedna vrlo uspešna žena sa bogatom karijerom. Razgovor sa njom je vodila autorka emisije Bunt, Branka Glavonjić, koja se potrudila da kroz ovaj razgovor bolje upoznamo Saru i sagledamo koliko je ova vrsta posla dodatno izazovna kada ga radi žena. Iako se može pohvaliti brojnim poslovnim uspesima, svakako je dodatno otežavajuće biti lider u svetu gde je većina poslova poverena muškom polu. Uzimajući u obzir sve to, Sara Gigante je žena koja izaziva divljenje svojim rezultatima. Govorila je o mnogim koncertima koje je radila, a na naše pitanje čiji bi koncert želela da uradi, a da već nije, za svoju dušu, izdvojila je dva benda: Foo Fighters i Metallica. Iskreno se nadamo da će i ovo ubeležiti u svoj portfolio. Baš na dana kada je bila govornica na konferenciji, Charm Music je u javnost izašao sa najnovijom infomacijom da dovode Avril Lavigne u pulsku Arenu 2024. godine.

Foto: CON

Na ostalim panelima u kojima je bilo više učesnika mogla su se čuti ista i slična iskustva bez obzira na zemlju odakle dolaze. Kao jedna od važnih tema u razgovorima nametnula se borba sa stresom. Ova tema je obrađena i u posebnom panelu, ali se priča nastavila i na narednim jer je stres nešto što postoji u svakom poslu, a čini se u kulturi da ima neku posebnu dimenziju koju uzrokuje specifičnost poslova organizacije velikih događaja, kao i menadžerisanje bendova. Bilo je vrlo zanimljivo čuti izjave od toga da se ne bore uopšte sa stresom do raznih metoda poput trčanja, psihoterapije, razgovora sa kolegama… i sve je to legitimno i u skladu sa tipom ličnosti.

Foto: CON

“5. Beatles-Band Managers” je bio panel na srpskom jeziku u kojem su učestvovali: Predrag Ivanović, Zdravko Vulin, Zoran Vulović i Nikola Jovanović, a moderator je bila Maja Cvetković. Da li su bendovima potrebni menadžeri i koja im je uloga? Da li sa bendovima koje menadžerišu potpisuju ugovore? I na ovu temu čuli smo dosta različitih mišljenja. Prema iskustvu većine panelista “džentlmenski dogovor” je dovoljan, ali postoje situacije koje iziskuju pravnu formu zbog sponzorstava i drugih prilova novca za šta je primer naveo Nikola Jovanović, menadžer benda Buč Kesidi. Svi su se složili da se u odnosu na dvehiljadite situacija dosta promenila na bolje kada je u pitanju organizovanje koncerata.

Svaki od panela imao je poentu i ništa nije bilo slučajno: ni izbor teme, ni izbor govornika. Ostatak vremena u toku dana posetioci su imali priliku i da se upoznaju sa svima i razmene svoje iskustvo i kontakte radi umrežavanja što je i bio jedan od ciljeva konferencije.

Foto: CON

Što se tiče filmske selekcije mogli su se videti filmovi iz različitih delova sveta iz ovogodišnje produkcije (Iran, Kina, Rusija, Argentina, Španija…). Dosta zanimljivih filmskih naslova se našlo na platnu u Svilari, Fabrici i Američkom kutku, a cene ulaznica su bile niže nego u bioskopima.

Foto: CON

U muzičkom delu programa, nakon koncerata koji su održani u okviru Bunt Showcase-a, publika je imala priliku da vidi i čuje nešto što dobro zna, ali u potpuno novom ambijentu sa posebno spremljenim spiskom pesama – koncert Nikole Vranjkovića u Pozorištu mladih. Ovaj koncert razlikovao se po mnogo čemu u odnosu na klupske i festivalske nastupe. Izbor pesama je bio u skladu sa ambijentom, sala je bila puna do poslednjeg mesta, a publika i bend su neizmerno uživali u svakom minutu od nekih 20h, pa sve do 23.30h.

Foto: CON

U SKCNS Fabrici u petak, 1. decembra, vrlo rano, već oko 20h, okupila se publika zbog jednog od najperspektivnijih bendova iz regiona novije generacije, benda M.O.R.T. koji su, čim su izašli na binu, izazvali burne reakcije. Novi Sad ih jako voli, a vole i oni ovdašnju publiku te je sat i po vremena izgleda bilo malo za razmenu emocija, stihova i energije.

Foto: CON

Jedan od najpoznatijih novosadskih bendova i veterani alternativne srpske muzičke scene, Obojeni program, imali su čast da svojim nastupom zaokruže ovu lepu sedmodnevnu priču. Konferencija je počela promocijom mladih bendova, ali se završila kako i dolikuje-koncertom benda koji svoju istoriju piše već 40 i kusur godina.

Foto: CON

Kada podvučemo crtu nakon sedam dana zaista možemo da pohvalimo kompletan program konferencije, ali i da ukažemo onima koji su u muzičkoj industriji, pre svega mladim bendovima, da sledeće godine iskoriste priliku i dođu da upoznaju ljude koji mogu da utiču na razvoj njihovih karijera. Ovakavi događaji su mesta na kojima je umrežavanje imperativ i gde postoji prostor za promociju svog rada i pre svega postojanja, a i prilika da mladi bendovi od menadžera i organizatora muzičkih događaja dobiju direktne odgovore jer uglavnom nisu tako lako dostupni, a često nisu ni spremni na saradnju sa početnicima. Svaki posao ima svoje breme, ali postoje i načini da se taj teret vremenom smanjuje ako poznaješ prave ljude.

Ivana Jovanović / Andrea Magazin