Otvaranje izložbe slika BOWIE autora Dragana Nešića u organizaciji SKC Novi Sad u Kulturnoj stanici Svilara biće u sredu, 4. decembra 2019. godine, u 20.00 časova. Izložbu će otvoriti multimedijalni umetnik Andrej Tišma. Postavka će trajati do 11. decembra 2019.
Na otvaranju izložbe održaće se koncert pod nazivom Pogled na Mars, na kome će biti izveden opus Dejvida Bouvija u specifičnom aranžmanu – akustična gitara (Mladen Pecović) i harmonika (Miloš Punišić).

U carstvu Dejvida Bouvija
Zasigurno ima nekog sinhroniciteta u činjenici da samo nekoliko dana deli datum rođenja Dragana Nešića od datuma izlaska prve rokenrol ploče koja je osvojila planetarni vrh muzičkih top-lista. Dakle, tog maja 1954. godine Bili Hejli i Komete objavljuju Rock Around the Clock, svet se zanjihao – mada odavno, kako pesnik reče, „centar ne drži više“ – i evo već šest i po decenija tih lakonogih dvanaest taktova ne prestaje da nam izaziva vrtoglavicu. A opet, rokenrol danas ima nešto što tada nije mogao da ima: istoriju, mitologiju, svoje biografe i enciklopediste, dogme i jeresi, svoje epske cikluse i lirske vrste, muzeje i staretarnice prepune izgrebanih longplejki, bronzana poprsja i kompresovane decibele, konačno, i svoje slikare koji poput Dragana Nešića jedno višedecenijsko kolektivno iskustvo preobražavaju u mitografske narative jedinstvene vizuelne ekspresije. Pritom, motivisan ikonografski širokim spektrom stvaralaštva Dejvida Bouvija, Nešić se ne odriče vlastite rane zadivljenosti genijem Mršavog Belog Vojvode. Naprotiv. Vešto koristeći isečke iz rok magazina i muzičkih stranica, služeći se svim prednostima kombinovane tehnike, Nešić kao da prati Bouvijevu misao da je „jedinstvo konzumenta i umetnosti ono što stvara i dovršava umetnost“. Slikar kao da paletu podređuje nekoj vrsti pokloničkog putovanja kroz čudesno raskošan svet svog heroja, svet u kome se prožimaju odjeci i saglasja njegove umetničke potrage za celovitošću, smislom i punoćom identiteta, često rasparčanog, razuđenog, nagriženog korozivnim dodirima sumnje, a istovremeno svet neupitne promenljivosti od nulte tačke samopozdanja, svet u kome arhetipi pevaju. Tako u Nešićevom hromatski svedenom kaleidoskopu zatičemo Bouvija u gotovo svim fazama stvaralačkog zrenja, od princa androginije, osujećenog Marsovca, velikodostojnika kempa, dendija, pankera, neoromantičara (upišite po želji jedno od hiljadu lica Dejvida Roberta Džounsa) sve do u istoriji umetnosti možda najveličanstvenijeg uvoda u vlastiti kraj pod sjajem Crne zvezde, do trijumfa umetnosti nad makabričnim silnicima vremena, kada slušamo i gledamo blistavo zaveštanje još živog doba rokenrol heroja! Kao što gledamo (a bogme i slušamo!) iskrenu umetničku posvetu Dragana Nešića najvećem umetniku iz doba rokenrol heroja.
Jer umetnost jeste herojstvo.
Tekst: Zoran Jeremić

Dragan Nešić je rođen 13. maja 1954. godine u Kruševcu. Diplomirao je fiziku na PMF-u u Sarajevu. Član je ULUS-a (slikarska sekcija). Učestvovao je na preko 600 izložbi i projekata u Brazilu, Urugvaju, SAD, Španiji, Engleskoj, Kanadi, Francuskoj, Holandiji, Italiji, Rusiji, Mađarskoj, Japanu, Argentini, Portugalu, Nemačkoj, Austriji, Čileu, Ukrajini, Belorusiji, Egiptu, Indoneziji, Jugoslaviji… Autor je niza izložbi i projekata (međunarodni projekti: Ostavi trag, Religija i umetnost, Škola je završena-Živela škola – povodom smrti Reja Džonsona, Linija prijateljstva, Bruno Polaci, Ruđero Mađi, 3+2, Kum Nam Baik, Markus Stefen, Tim Skanel). Uređivao je programe Male galerije M i Galerije BB – Pribojske banke u Priboju. Vodi galeriju Spirala u Priboju. Ovo je njegova 87. samostalna izložba.