U subotu, četvrte večeri festivala “JazzIbar”, koji od 3. do 7. jula u Kraljevu organizuje Kulturni centar “Ribnica”, nastupili su Vlatko Stefanovski trio i Jovan Maljoković Balkan salsa bend, a veče je bilo posvećeno Lali Kovačevu, čuvenom srpskom bubnjaru, koji je preminuo prošle godine.

Odavno Kraljevčani nisu nekog dočekali sa toliko želje, nostalgije i energije, kao legendarnog makedonskog i jugoslovenskog gitaristu Vlatka Stefanovskog. Takva atmosfera inspirisala je i muzičare, koji u Kraljevu nisu nastupali duže od dve decenije, pa su na prepunom Trgu Svetog Save priredili, sa bisom skoro dvočasovni koncert, koji će se dugo pamtiti.

jazzibar

Planirani deo koncerta završen je efektnim nastupom sa Gradskim gudačkim orkestrom “Crvčanin” i obradom pesme “Uči me, karaj me, majko”.

“Verujem u krilaticu da će lepota i umetnost spasiti svet. Pored svih ekonomskih, političkih i socijalnih problema kroz koje prolazimo, muzika i kutura su uvek bile uteha za naše izgladnele duše”, rekao je Stefanovski novinarima.

Odličnu atmosferu napravio je i saksofonista Jovan Maljoković sa svojim “Balkan salsa bendom” i repertoarom koji čini fini spoj džeza, popa i tradicionalnih zvukova, pa se na trgu plesalo i pevalo do posle ponoći.

“Evo, ovo je kultura: kad celo Kraljevo izađe i kad se napravi festival na kome sviraju kvalitetni muzičari, a sve sa ciljem da se narodu pruži kulturni nivo koji zaslužuje”, kazao je Maljoković.

jazzibar_2

U jednoj od kompozicija Vlatko Stefanovski se pridružio sastavu Jovana Maljokovića i na ovaj način oni su odali počast legendi srpskog džeza, bubnjaru Branislavu Lali Kovačevu, sa kojim su obojica dugo sarađivala.

“Lala Kovačev je bio prosvetitelj, on je izvorni srpski džez proneo širom sveta, njemu se prvom “upalila lampica” da bez kompromisa svetu otkrije naše tradicionalne ritmove i melodije”, rekao je Jovan Maljoković.

U nedelju, poslednje večeri festivala “JazzIbar” nastupiće čuvena džez pevačica iz Holandije Deniz Jana i rusko-srpski kvartet saksofoniste Ivana Poljanskog.

Radmila Vesković

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.