U novootvorenom pozorištu Le Studio u Beogradu u četvrtak, 14. februara, od 20h biće izvedena predstava “Jedan zarez nešto”.

Pozorište Le Studio otvoreno je prošle nedelje u ulici Venizelosova br. 42. Organizacija koja je zaslužna za otvaranje ovog prostora je Kroz prozor fabrika.

Kroz prozor fabrika je do sad u istom prostoru održavala časove glume, mjuzikla i glume na francuskom (što će nastavljati da čini i nadalje), a stvarane predstave su nakon toga izvođene po već postojećim pozorištima po gradu. S obzirom da je prostor, u kome su se do sada održavale samo probe i časovi, evidentno mali, doživljen je kao neprikladan za pozorišnu scenu. Međutim, prilikom organizovanja pretpremijere predstave „Jedan zarez nešto“, taj doživljaj se promenio.

Organizatori navode da će se predstave izvoditi svakog četvrtka.

Informacije i rezervacije karata:

+381 64 187 17 31

lestudio.kpf@gmail.com

Cena karte je 600 rsd. Karte sa popustom su dostupne po ceni od 500 rsd za unapred kupljene  (do dan pred izvođenje) i 300 rsd (studenti i nezaposleni)

O predstavi „Jedan zarez nešto“:

Jedan zarez nešto je predstava koja problematizuje odnos prema prošlosti, kako njenih likova, tako i njihove zemlje. Priča prati odrastanje dva lika, pripadnika prve generacije koja nije imala priliku da nosi pionirsku kapu, ali pored toga prikazuje i širi spektar međuljudskih odnosa (njihove porodice, komšijske odnose i slično). Nakon što realnost počne da razvejava dečije ideale, menja se i sam način njihovog razvitka. Postavlja se pitanje kako prihvatiti izneverena očekivanja; problematizuje se odnos ideala i realnosti.

Iako je prisutan prikaz tadašnje političke situacije, govor o njoj izostaje. Njeno pozadinsko prisustvo se artikuliše kroz samu priču o odrastanju. Presek društvenog stanja se asocira vešto proizvedenim metaforičnim elementima. Primer je scena u kojoj devojčica primećuje da njenoj slagalici sa slikom Jugoslavije nedostaje jedan deo – Slovenija. Izostala je patetika, što je scene učinilo iskrenijim i jačim.

Moglo bi se reći da je Jedan zarez nešto prikaz razjedinjenja na nivou porodice, prijateljstva i slično i to samo po sebi ne mora biti ni dobro ni loše ili prosto može biti jedno od ta dva. Međutim, ono što je zanimljivije je pokretanje pitanja odnosa prema prošlosti, a i budućnosti. Kako shvatiti činjenicu da mi nismo „deca koja dobijaju poklone koje će tek kasnije razumeti“ (kako nas ova predstava karakteriše)?

Reditelj:

Jean Baptiste Demarigny

Asistent reditelja:

Sanja Maljković

Glume:

Ana Jovanović

Boško Petrov

Pisali:

kolektivno sa Igorom Ripakom

Korišćeni tekstovi:

Predrag Matvejević

Chris Marker

Scenografija, dizajn i video:

Sanja Maljković

Zvuk i dizajn svetla:

Jean Baptiste Demarigny

Trajanje: 1h 15min

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.