PODELI

Beogradski sastav  Del Arno Band skoro trideset godina je prisutan na sceni, a trenutno privode kraju radu na novom albumu koji donosi povratak reggae muzici u pravom smislu.

Nakon nekoliko godina Del Arno Band održaće solo koncert u Beogradu i to će biti ujedno prvi koncert u četvrtoj sezoni Vračar Rocks festivala. Koncert će biti održan u Božidarcu 18. oktobra.

Tim povodom razgovarali smo sa jednim od osnivača benda, Jovanom Matićem.

Šta Vas je motivisalo davnih osamdesetih da počnete da stvarate autorsku muziku u okviru reggae pravca?

Jovan: Brat i ja smo pre osnivanja DAB-a razmišljali o tome da se profesionalno bavimo muzikom i ta razmišljanja su nas neminovno dovela do pitanja kakav izraz, alat bi trebalo koristiti ako želimo da istupimo javno sa svojim delima. Reggae je bio dovoljno uzbudljiv, dovoljno izazovan i dovoljno smo ga voleli tako da je izbor bio lak, niko drugi se nije usuđivao da uopšte proba to (80-ih je kod nas vladalo uverenje da “beli čovek ne može da svira sa uspehom crnu muziku”), a mi smo se upustili u avanturu i siguran sam nismo pogrešili.

Ko su Vam bili uzori?

Jovan: Nećeš u muzici daleko dogurati ako su ti uzori važniji od onoga što veruješ da ti imaš da kažeš, tako da u našem slučaju ne možemo govoriti o uzorima, možemo govoriti o muzici koju smo slušali, brat i ja, a to je u najkraćem gotovo sve od jazz-a, klasike, preko Rolling Stones i Beatlesa pa preko svega onog što se slušalo 70-ih od Black Sabbath-a preko Tangerine Dream,  do Led Zepellina, Pink Floyd-a, Yes-a, Jethrol Tul-a do ABBE i novog talasa, punka, domaće muzike . Prosto slušali smo sve što nam dopadne šaka i zadržavali na policama ono što nam se dopadne. Naravno reggae je to zauzeo ogromno mesto to je jasno, ali sve što smo slušali opredelilo nas je kao autore kasnije.

Koliko brzo je DAB uspeo da stvori svoj lični pečat i da ujedno postane uzor nekim našim mlađim zagovornicima reggae pravca?

Jovan:  Kada već izađes u javnost sa svojom muzikom bolje bi ti bilo da nosi s nešto što je samo tvoje ako ne želiš da budeš puka kopija i to važi za sve žanrove u muzici, da pojasnim mnogo je klasičnih rock bandova u postavi bubanj, bas, gitara, glas, u takvoj postavi sviraju i Black Sabbath, i Led Zepellin i naši Partibrejskersi ali… valjda ne moram da objašnjavam koliko su im izrazi različiti, svako nosi svoj pečat. To je dakle bila i naša obaveza ili bismo odavno bili prošlost. Ono što je DAB doneo reggae-u jeste harmonija svojstvena samo ovim prostorima i tako smo sebe ucrtali na svetsku reggae mapu. Takav stav prema poslu je, nadam se, bio inspirativan i za one koji pod našim uticajem odlučili da se upuste u muzičku avanturu.

del_arno_band_foto_aleksandar_zec

Kakva je naša reggae scena danas u odnosu napočetak rada Del Arno Benda?

Jovan: Odgovor je jednostavan, na početku smo bili samo mi i to dugi niz godina, a danas svuda u regionu ima reggae bandova.

Kroz Del Arno Band prošlo je mnogo muzičara. Svaka promena može doneti nešto dobro, ali i loše. Kako ste vi balansirali te dolaske i odlaske ljudi? Da li su promene više dobra donosile ili su stvarale probleme u bilo kom smislu?

Jovan:  Kako smo to izdržali to znamo samo moj brat i ja. Promene su uvek potres, ali i podsticaj jer novi ljudi donose i novu energiju, nove ideje i uvek donose mogućnost da se nešto pomakne unapred. Postoje u istoriji muzike bandovi koji su uvek tokom čitave svoje karijere u istom sastavu, a postoje i grupe kao što je DAB gde se suština banda svodi na dve osobe  i dok je njih ima i grupe. Ali ne bi bilo pravedno zanemariti brojne naše saradnike  koji sa nama dele istu sudbinu. Trojica od njih su u DAB-u već 20 godina, dvoje su  tu 16 godina, a jos nekoliko njih je deset i više godina u bandu.

S kim biste voleli da podelite binu u budućnosti odnosno koga smatrate najboljim svetskim reggae muzičarima trenutno?

Jovan:  Verujem da bi brat i ja dali različite odgovore na ovo pitanje, ja bih voleo da podelim binu sa Burning Spear-om, ne bih se bunio da je delim ni sa mnogim drugima, ali kad već moram da citiram ime eto.

Koliko često nastupate, da li smatrate da je to dovoljno za bend sa tolikim stažom?

Jovan:  Pravom muzičaru nikada nije dosta nastupa, nadam da ćemo pošto završimo pripreme za novi album, snimanje, spotovi, promene programa za koncert mnogo više svirati. Nadam se da će okolnosti dozvoljavati da više sviramo to je svakako naša želja.

Privodite kraju rad na novom albumu. Kada ga možemo očekivati i šta nam on donosi?

Jovan:  Novi album donosi jedan povratak reggae-u kakav je bio u vremenu kada je postao “svetska fora”, donosi sveže poruke koje će uznemiriti, ali i raznežiti, donosi modernu produkciju adekvatnu 21-om veku i očekujem da će uskoro biti spreman, ako sve bude išlo po planu do sledećeg proleća bi on morao biti gotov, a predstavljanje novih pesama počinje već u Božidarcu gde izvodimo prvi put u Beogradu novi singl “Ljut sam”.

Ivana Jovanović

Foto: Aleksandar Zec