Dvadesti „Internacionalni džez festival u Kragujevcu“ (IJFK) održava se od 24. do 26. oktobra, a povodom velikog jubileja, organizatori „ReKreativno dud“ sa partnerima, spremaju posebno izdanje festivala.

Ako bi, kojim slučajem, trebalo sastaviti listu imena savremenog evropskog džeza, izabranih po muzičkoj atraktivnosti i sviračkoj genijalnosti, ona bi, sigurno, uključivala i imena izvođača na ovogodišnjem Internacionalnom džez festivalu u Kragujevcu.

U tri dana Festivala, na Velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra nastupiće neki od trenutno najaktuelnijih muzičara evropske džez scene, koje podjednako voli i kritika i publika.

Veliki jubilej obeležiće, pre svega, nastupi dva big benda. Festival otvara Big bend RTS, jedan od najstarijih evropskih orkestara ovog tipa, sa tradicijom dugom 70 godina, dok na zatvaranju svira Džezrauš big bend (JazzRausch Bigband) iz Minhena.

Džezrauš big bend, svetska muzička senzacija i koncertna atrakcija, prvi put svira u Srbiji i pravi su ekskluzivitet festivala. To je big bend koji svoj džez zvuk kombinuje sa tehno i haos muzikom, a uz vrlo upečatljiv scenski nastup, bend krasi pre svega izuzetno sviračko umeće, zbog čega ga i sama kritika naziva fenomenom. Ovo je prvi big bend u svetu koji je postao rezident jednog tehno – kluba i to ne bilo kog, već kluba „The Harry Klein”, jednog od najpoznatijih u Evropi. Džezrauš big bend briše sve žanrovske granice i nudi publici vrhunski muzički doživljaj, a o popularnosti svedoči i podatak da sviraju preko 120 koncerata godišnje širom sveta. To je sigurno jedan od koncerata koje ne bi trebalo propustiti, jer ih sigurno nećemo uskoro gledati nigde u regionu, sudeći po listi gostovanja u narednom periodu

Austrijski The Golden Fang trio u specifičnoj formaciji bas, saksofon i bubnjevi specijalno je formiran za ovu priliku od muzičara iz Shake Stew benda, koji je takođe jedan od omiljenih klubskih bendova i prema rečima njegovih članova sprema se da publici ponudi jedinstvenu hipnotičku kombinaciju afrobita i džez gruva!

Duo Kaan i Džan iz Turske, klavir i kontrabas, predstavlja projekat „Timeless“, jedan od najpopularnijih džez albuma u Evropi, za koji kritika kaže da sjaji poput Aladinove čarobne lampe među toliko drugih džez albuma.

Iz Italije dolazi bend Yellow Squeeds, na čelu sa Frančeskom Diodatijem, jednim od najboljih džez gitarista Italije, pa i Evrope. Specifičnost ovog benda je da okuplja veoma tražene, izuzetne soliste i improvizatore bez premca, koji pak vole da sviraju zajedno i koji u svom nastupu „koncept benda“ stavljaju ispred svega. Rezultat su hipnotišuće zvučne slike i genijalne kompozicije.

Ukrajinski, a srpski saksofonista, vanserijski muzikalni Maks Kočetov nastupa sa svojim Maks Kočetov kvartetom, dok će domaći bend Thrillseeking Polymers pokazati zašto po mišljenju poznavalaca džeza upravo njemu pripada visoko mesto u budućnosti domaće džez scene.

Organizatori “Re-Kreativno dud” sa partnerima napominju da će i ove godine, kao i prethodnih 20, podjednako zanimljivo biti i na jam session druženjima publike i izvođača, posle svake koncertne večeri, u lobiju Teatra, koje na poseban način dobrinose atmosferi čitavog Festivala. Svi koncerti glavnog programa ovogodišnjeg izdanja Festivala počinju u 20:00 časova na Velikoj sceni Knjaževsko – srpskog teatra u Kragujevcu.

Cena ulaznica po danu je 1000 dinara, a komplet za 3 večeri i 7 koncerata je 2.500,00 dinara.

GLAVNI PROGRAM:

24.10. četvrtak

Big Bend RTS, Srbija

The Golden Fang trio, Austrija

25.10. petak

Kagan Yildiz & Can Cankaya -TIMELESS PROJECT, Turska

Yellow Squeeds, Italija

Max Kochetov Quartet, Srbija

26.10. subota

Jazzrausch Big Band Munich, Nemačka

Thrillseeking Polymers, Srbija